Автор: Joshua S Hill, cleantechnica.comНов доклад на пет международни агенции

...
Автор: Joshua S Hill, cleantechnica.comНов доклад на пет международни агенции
Коментари Харесай

Нов доклад: Светът не е готов да отговори на глобалните енергийни цели


Автор: Joshua S Hill, cleantechnica.com

Нов отчет на пет интернационалните организации е стигнал до заключението, че светът не е подготвен да реализира до 2030 световните енергийни цели, избрани като част от задачите на устойчивото развиване. Авторите на отчета обаче означават, че има признаци на " действителен прогрес ", основно в разширението на достъпа до електрическа енергия в разрастващите се страни и увеличението на енергийната успеваемост в индустрията.

Новият отчет Tracking SDG7: The Energy Progress Report " бе показан в сряда в границите на форума " Устойчива сила за всички ", проведен от International Energy Agency (IEA), the International Renewable Energy Agency (IRENA), United Nations Statistics Division (UNSD), the World Bank, and the World Health Organization (WHO). Авторите на отчета го дефинират като " най-изчерпателния взор върху напредъка в международен мащаб към световните цели в региона на енергетиката ", в частност Цел 7 за стабилно развиване - увеличение на достъпа до електрическа енергия, чиста готварска, възобновима сила и енергийна успеваемост

Кампанията " Глобални цели " започва през септември 2015 година, когато международните водачи одобриха серия от 17 " амбициозни " цели за стабилно развиване или SDG. Основните акценти са понижаване на бедността, битка с неравенството и несправедливостта и противопоставяне на изменението на климата до 2030 година SDG7 значи гарантиране на достъп до налична, надеждна, устойчива и съвременна сила за всички, което да усъвършенства здравето и поминъка на милиарди хора по света, за които " сила за всички " не е даденост.

" Този обстоен отчет, описващ постигнатия до момента прогрес по SDG7, е удостоверение за съдействието на петте интернационалните организации в даването на качествени и изчерпателни данни и изработването на общо обръщение по отношение на напредъка към обезпечаване на достъп до налична, надеждна, устойчива и съвременна сила за всички ", Каза Стефан Швайнфест, шеф на отдел " Статистика " на UN DESA. " Все отново съществува нужда от рационализиране на статистическите системи, които събират енергийна информация в страните, където остават най-належащите енергийни проблеми. Необходими са по-добри данни за точното информиране на политиката, по-специално за разрастващите се страни, най-слабо развитите страни, развитите в заобикалящите ги страни и дребните островни разрастващи се страни. За тази цел вложенията в системите за енергийна статистика са от значително значение ", добави той.

Докладът, който се основава на публични данни на национално равнище и мери световния напредък до 2015 година за възобновимата сила и енергийната успеваемост и до 2016 година за достъп до електричество предизвестява: " Сегашният прогрес е непълен по четири от задачите на SDG7, които включват повсеместен достъп до електрическа енергия, чисти горива и технологии за готвене, и приканват за удвояване на темпа на възстановяване на енергийната успеваемост, плюс доста нарастване на каузи на възобновимите енергийни източници в световната енергетика ".

В отговор на публикуването на изследването Хелън Кларксън, изпълнителен шеф на Climate Group, съобщи: " Намаляването на разноските за вятърна и слънчева сила, показано в този отчет, е значимо. Тъй като 48% от общото ползване на сила се дължи на превоза, това би трябвало да се трансформира в същинска фокус. Това сигурно би трябвало да бъде взаимно изпитание. Инициативи като нашата скица EV100 за електрически коли притеглят част от най-големия бизнес в света, с цел да подтикват търсенето, да изградят нужната инфраструктура и да създадат електрическите транспортни средства новата нормалност до 2030 година "

Достъп до електричество

Общо 1 милиард души, или 13% от популацията на света, към момента живеят без достъп до електричество - живеещите в Африка на юг от Сахара, а Централна и Южна Азия са с минимален достъп. Не е изненадващо, че близо 87% от хората без електричество живеят в селските региони, което акцентира неналичието на инфраструктура за превозването на сила.

Въпреки това, съгласно отчета, процентът на достъп се форсира от 2010 година насам, само че би трябвало да се ускори още повече, в случай че желаеме да реализираме повсеместен достъп до електрическа енергия до 2030 година Напредък е реализиран в Бангладеш, Етиопия, Кения и Танзания, в които достъпът до електрическа енергия е повишен с над 3% годишно сред 2010 година и 2016 година Индия даде електричество на 30 милиона души годишно - повече от всяка друга страна - до момента в който дефицитът по електрификация на Субсахарска Африка стартира да спада в безусловно изражение за първи път в историята.

" Опитът на страните, които доста усилиха броя на хората с електричество в къс интервал от време, поражда вяра, че можем да реализираме това за милиарда души, които към момента живеят без достъп до еленергия ", сподели Рикардо Пулити, старши шеф по енергетиката в Световната банка. " Ние знаем, че с верните политики и ангажимент както за решения в мрежата, по този начин и за решения отвън мрежата, добре подбрани структури за финансиране и готовност на частния бранш, може да се реализира доста единствено след няколко години. Това на собствен ред ще има действително, позитивно влияние върху вероятностите за развиване и качеството на живот на милиони хора. "

Чисти горива за готвене и отопление

Три милиарда души - над 40% от популацията на света - нямат достъп до чисти горива и технологии за готвене, като вместо това ги принуждават да разчитат на мръсни и нездравословни горива единствено с цел да сготвят храната си. Замърсяването на въздуха в семействата от изгарянето на разнообразни горива от биомаса за готвене и отопление е причина за към 4 милиона смъртни случая годишно - като рискът е максимален за дамите и децата.

" Неприемливо е, че през 2018 година 3 милиарда души към момента дишат гибелен пушек всеки ден при готвене с замърсяващи горива и печки. Всяка година замърсяването на въздуха на семействата убива към 4 милиона души от болести, в това число пневмония, сърдечни болести, инсулт, белодробни болести и рак ", сподели доктор Мария Нейра, шеф в СЗО. " Чрез разширението на достъпа до чиста, налична за семействата сила, световната общественост има властта да понижи ужасната здравна тежест от милиони маргинализирани хора - по-специално дамите и дребните деца, които са изправени пред най-големите опасности за здравето от замърсяването на въздуха на семействата. "

Енергийна успеваемост

Авторите на отчета сочат, че икономическият напредък се отделя от използването на сила, като международният Брутният вътрешен продукт нараства съвсем два пъти по-бързо от първичното енергийно доставяне сред 2010 и 2015 година Глобалният енергиен интензитет спадна с 2,8% през 2015 година спрямо 2010 година Интензивността на индустриалната сила също се усъвършенства с 2,7% годишно от 2010 година насам.

" Ясно е, че енергийният бранш би трябвало да бъде в основата на всички старания да докара света на по-устойчив път ", сподели доктор Фатих Бирол, изпълнителен шеф на Международната организация по енергетика (МАЕ). " Налице е неотложна нужда от дейности по всички технологии, изключително във връзка с възобновимите енергийни източници и енергийната успеваемост, които са от основно значение за постигането на три значими цели - достъп до сила, намаляване на климата и понижаване на замърсяването на въздуха. МАЕ се ангажира да управлява този дневен ред и да работи с кръгове по целия свят, с цел да подкрепи прехода към чиста сила. "

Възобновяема сила

И най-после, до 2015 година светът получава 17,5% от общото извънредно ползване на сила от възобновими енергийни източници. Очаква се делът на ВЕИ да нарасне до 21% до 2030 година, откакто актуалните политики и бързо намаляващите разноски разрешиха на слънчевата сила и вятъра да стартират да се конкурират с стандартните източници на електрическа енергия в доста райони.

" Намаляването на разноските, софтуерните усъвършенствания и регулаторните рамки спомагат за невиждано повишаване на възобновимите енергийни източници, което усилва достъпа до сила, усъвършенства здравните резултати и спомага за справяне с изменението на климата, като в същото време основава работни места и задвижва резистентен стопански напредък ", споделя генералният шеф на IRENA Adnan Z. Amin. " В същото време този отчет е значим сигнал, че би трябвало да сме по-амбициозни да използваме силата на възобновимата сила за реализиране на задачите за стабилно развиване и климата и да предприемем по-активни дейности за реализиране на стабилно енергийно бъдеще ", добавя той.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР