Автор: Ивайло Андонов, директор Инвестиционен център ЕЛАНА Пловдив. Авторът притежава

...
Автор: Ивайло Андонов, директор Инвестиционен център ЕЛАНА Пловдив. Авторът притежава
Коментари Харесай

Борсов коментар За първи път от година петролът се срина с 1...

Автор: Ивайло Андонов, шеф Инвестиционен център ЕЛАНА Пловдив. Авторът има над 20-годишен опит в областта на вложенията и финансовите пазари



След като записаха две следващи седмични облаги главните показатели на Уолстрийт коригираха в посока надолу през миналите пет работни дни. Засилващата се неустановеност за  следващите ходове на ФЕД по отношение на повдигането на лихвените проценти и страховете от бъдеща  рецесия оцветиха в алено финансовите пазари зад океана. За седмицата необятният S&P 500 падна с 3,4%, Dow загуби 2,8%, а софтуерния Nasdaq загуби 4%.

На другият полюс бяха пазарите на акции в Азия. Предстоящото намаляване на строгите ограничения за разпространяването на Covid в Китай изпрати положителен сигнал към вложителите в локални компании. Дяловете на китайски софтуерни колоси, търгувани в Съединени американски щати, като на интернет търсачката Baidu нарастнаха с 5,4% до най-високото си равнище от два месеца насам. Акциите на онлайн търговеца Alibaba дори доближиха най-високото си равнище от три месеца с 3,1%. Трейдърите в Азия са изключително чувствителни към новините свързани с вируса. Например новината от предишния четвъртък, че в Хонконг обмислят да се откажат  от задължението за носене на маски навън, доведе до дневен  ръст от 3,4% на показателя Hang Seng.

Акциите на Tesla, въпреки това, която продължава да има проблеми тъкмо в Китай, се намалиха с 8,1% за седмицата. Позовавайки се на отчет вътрешни източници  съобщиха, че производителят на електрически коли понижава индустриалните смени в завода си в Шанхай и отсрочва наемането на нов личен състав. Това ускорява спекулациите, че търсенето в Китай на електрически автомобили с марката на Tesla не дава отговор на упованията.

Междувременно акциите на Moderna Inc прибавиха с 3,1%, откакто Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати позволи ваксини против COVID-19 за приложимост при деца на възраст до шест месеца. Регулаторът също по този начин утвърди сходни насоки за другия производител на ваксини против COVID Pfizer Inc, чиито дялове се  повишиха.

На стоковите пазари цената на черното злато се срина с към 11%  до най-ниското си равнище от началото на тази година. Фючърсите върху интернационалния бенчмарк Брент поевтиняха с 9,50 $ до 76,10 $ за барел /-11 на 100 седмична загуба/. Контрактите върху американския лек недопечен петрол WTI са надолу с 9,28 $ до 71,02 $ за барел /-11,6 на сто/.  Нивото на WTI в петък бе на цена последно записана  на  21 декември 2021 година С тези спадове петролът съумя да  изтрие  цялото си покачване от месец февруари при нашествието на Русия в Украйна. За цялата 2022 година WTI падна с 4,8%. За съпоставяне, бенчмаркът на суровия нефт в Съединени американски щати се увеличи със 73% през март, когато се търгуваше на 130 $ за барел. Брентът падна с 1,4% на годишна база, откакто се увеличи с 80% през март, когато имаше скок до малко под 140 $ за барел. Енергийните пазари сега  са подвластни на опасенията  от закъснение на стопанската система /рецесия през 2023 г./, намаляване на търсенето на горива на фона на вероятността за още покачвания на лихвените проценти в Съединени американски щати и Европа.

Материалът е с информативен темперамент и  не би трябвало да се преглежда като предложение за покупки или продажби на финансови принадлежности. Както създателят, по този начин и клиенти на компанията, в която работи, е допустимо да имат един и/или повече от коментираните скъпи бумаги.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР