Автор: Институт за енергиен мениджмънт /ИЕМ/С Решение Ц-14/28.09.2018 КЕВР определи

...
Автор: Институт за енергиен мениджмънт /ИЕМ/С Решение Ц-14/28.09.2018 КЕВР определи
Коментари Харесай

Газът по-скъп със 170 лв/1000 куб.м. в сравнение с октомври 2017 г.


Автор: Институт за енергиен мениджмънт /ИЕМ/

С Решение Ц-14/28.09.2018 КЕВР дефинира цена на природния газ на Обществения снабдител „ Булгаргаз “ ЕАД от 1 октомври 2018 година в размер на 456, 65 лв/1000 н.куб.м, което съставлява нарастване от 59% по отношение на октомври 2017 година Сходни ценови равнища се следят във втората половина на 2015, само че тогава тези равнища бяха част от низходящ тренд на цените на природния газ.

Общото планувано количество за доставка на природен газ по контракти за четвъртото тримесечие на 2018 година от Булгаргаз е 913 085 куб. м., което ще бъде обезпечено по контракта с ООО „ Газпром экспорт” за импорт и от локален рандеман от ПГХ Чирен, като няма обществена информация за точното систематизиране на количества по снабдители.

Съгласно предоставените от Булгаргаз данни, следните фактори са оказали въздействие на цените на природния газ в посока нагоре:

- По-високи цени на различните на природния газ горива, а точно растеж от 7,57 % на цените на мазут със наличие на сяра 1% и растеж от 6,45% на цените на газьол със наличие на сяра 0,1% през последните 9 месеца.

- Цените по контракта за доставка на природен газ сред ООО „ Газпром экспорт” и „ Булгаргаз” ЕАД са изчислени от сдружението при калоричност 8180kcal/нм3

- По-висок с 3,32% валутен курс на лв. към щатския $ по отношение на одобрения от КЕВР за предходния ценови интервал.

Цената на Обществения снабдител се образува от следните съставни елементи:

1) Цена на природния газ на входа на газопреносната мрежа

КЕВР приема, че цената на природния газ на входа на газопреносната мрежа е в размер на 449,08 лв/1000 куб.м. и е изчислена като разноските за закупуване на природен газ са разграничени на плануваните общи количества природен газ за последното тримесечие на 2018.

2) Цена за социална доставка на природен газ

Към цената на природния газ на входа на газопреносната мрежа се прибавя цената за социална доставка от 6,17 лв/1000 куб.м., която съставлява 1,3738% от цената на природния газ на входа на газопреносната мрежа. Предвид по–високата цена на входа мрежа, надлежно тази съставния елемент се e нараснала с 30% по отношение на началото на годината, когато цената е била 6,45 лв/1000 куб.м..

3) Компонента за компенсиране на разноски, произлизащи от наложени отговорности към обществото

Към цената на природния газ се прибавя и съставния елемент за компенсиране на разноски, произлизащи от наложени отговорности към обществото в размер на 1,40 лева./1000 нм3. Това се постанова заради осъществяването на наложени на сдружението отговорности, произлизащи от Плана за деяние при изключителни обстановки. Планът за деяние при изключителни обстановки съдържа изложение на ограниченията, които би трябвало да бъдат подхванати от страна на оператора на газопреносната мрежа „ Булгартрансгаз” ЕАД, в съдействие с предприятията за газ, огромните промишлени клиенти, асоциациите на потребителите и под контрола на Министерството на енергетиката за премахване или намаляване на въздействието от спиране на доставките на природен газ за страната и района. Съгласно него предприятията, които доставят природен газ на клиенти с неравномерно ползване (в това число топлофикационни сдружения и крайни снабдители) са длъжни да обезпечават количества природен газ за компенсиране на неравномерността в потреблението на своите клиенти. Неравномерно е потреблението на клиенти, при които месечният коефициент на натоварване е по-малък от 60%

Въз основа на предоставените данни и документи и след направените калкулации от КЕВР, цената за последното тримесечие на 2018 година, по която публичният снабдител следва да продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, е в размер на 456,65лв./1000 нм3 или 43,28лв./MWh (без данък и ДДС).

В тази цена не са включени цени за достъп и транспорт през газопреносната мрежа. В тази връзка клиентите следва да заплащат на крайните доставчици цена за достъп и транспорт през газопреносната мрежа, избрана от оператора на газопреносната мрежа по реда на Методиката за установяване на цени за достъп и транспорт на природен газ през газопреносните мрежи, благосъстоятелност на „ Булгартрансгаз” ЕАД.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР