Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/ Диапазонът на приведените разходи

...
Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/ Диапазонът на приведените разходи
Коментари Харесай

Разходите за производство на електрическа енергия - между 40 и 140 евро/МВтч през 2030 г.


Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/

Диапазонът на приведените разноски за произвеждане на електрическа сила (LCоE) от нови мощности се чака да бъде сред 40 и 140 евро/МВтч през 2030 година според отчет на Европейска комисия.

Сравнението с приведените разноски на съществуващите мощности демонстрира, че най-стремително се чака да поевтинеят Водноелектрическа централа – с приведени разноски от 40 евро/МВтч новите хидромощности през 2030 година ще са с 50% по-евтини по отношение на съществуващите. Намаляват доста и разноските за нови мощности за комбинирано произвеждане от природен газ (CCGT), както и за такива от твърди горива.

В контрастност, с над 60% се чака да се усилят приведените разноски за нови нуклеарни мощности – от към 60 евро/МВтч за съществуващите до близо 100 евро/МВтч за новоизградени през 2030 година

Прогнозираните промени за останалите типове нови мощности не са основни.

Тази прогноза ще докара през 2030 година до разбъркване по отношение на актуалната ранглиста по равнище на разноските: Ядрените мощности ще правят отстъпка водещата си позиция на хидромощностите. Също по този начин, те ще бъдат изпреварени от редица ВЕИ - мощности и от въглищните централи, при което ще изравнят позициите си с CCGT. Най-скъпи ще си останат мощностите на биомаса и на течни горива, чийто приведени разноски остават към 140 евро/МВтч.

На базата на тези прогнози Европейска комисия прави позитивно умозаключение за вложенията, нужни за производството на сила от Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) - намаляването на разноските за тези технологии в комбиниране с предстоящото усъвършенствано действие на европейския енергиен пазар се чака да разреши от ден на ден от новите мощности от Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) да покриват своите капиталови разноски без дотации.

Заключението на Европейска комисия за вложения в произвеждане на електрическа сила от изкопаеми горива са противоположни - прогнозите за цените на горивата, финансовите разноски, разноските за въглеродни излъчвания и понижените фактори на натоварване допускат, че бъдещите вложения в производството на електрическа енергия от изкопаеми горива все по-трудно ще бъдат покривани от пазарните доходи.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР