Автор: Feng Hao, Leave a Comment, energypost.eu Сателитните изображения разкриват,

...
Автор: Feng Hao, Leave a Comment, energypost.eu Сателитните изображения разкриват,
Коментари Харесай

Китай рестартира въглищните централи след двегодишно замразяване


Автор: Feng Hao, Leave a Comment, energypost.eu

Сателитните изображения разкриват, че доста планове за електроцентрали на въглища, спряни от китайското държавно управление, са почнали безшумно рестартиране, написа Feng Hao от China Dialogue. Причината евентуално е, че търсенето на сила в Китай се възвръща. Според Hao обаче доста от електроцентралите на въглища работят на загуба и към момента има забележителен свръхкапацитет. Учтивост климат вкъщи.

Според разбора на CoalSwarm 46,7 гигавата нови и рестартирани въглищни електроцентрали са забележими въз основата на сателитни изображения, доставени от Planet Labs. Електрическите централи, работещи с въглища, или създават сила, или скоро ще бъдат в деяние. Ако всички съоръжения доближат своя потенциал, те ще усилят мощностите на Китай на въглища с 4% - нещо, което анализаторът от Денкщат България Боян Рашев предвижда неотдавна.

Един от най-големите проблеми, с които се сблъсква китайският въгледобив от 2016 година насам, не е дефицитът на мощности, а прекомерно огромният индустриален потенциал. Какво се промени?

Скок на търсенето на електрическа енергия - Реабилитация на въглищните Топлоелектрическа централа

Наскоро оповестените стопански данни за първата половина на 2018 година, дружно с последните корекции на политиката, демонстрират, че търсенето на сила в Китай се възвръща.

Ли Фюлонг, началник на отдела за развиване и обмисляне в Националната енергийна администрация, съобщи на конференция на 30 юли, че потреблението на въглища в Китай се е нараснало с 3,1% през първата половина на 2018 година в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Основният мотор на това произвеждане беше производството на електрическа енергия на въглища. Данните от Националното статистическо бюро демонстрират скок от 9,4% при потреблението на електрическа енергия през същия интервал.

Междувременно с идването с лятото се стигна до краткотраен дефицит на електрическа енергия в доста райони, като търсенето на сила надвиши предлагането в провинциите Шандонг, Хънан, Хунан, Хубей и Жейянг. В Шандонг дефицитът се пресмята на три гигавата.

Това докара до намаляване на политиката на ограничавания политиката в бранша на въглищата. През май 2018 година Националната енергийна администрация позволява на Шаанси, Хубей, Дзянси и Анхуей да рестартират построяването на електроцентрали, работещи с въглища. Ограниченията бяха понижени до известна степен и в четири други провинции.

" Повишаването на индустриалното търсене на електрическа енергия наподобява е трансформирало настройките измежду политиците, които в този момент по-често одобряват свръхкапацитета ", сподели Лаури Миливирта, енергиен анализатор на " Грийнпийс ".

Юан Джаахай, професор в университета за електрическа сила в Северен Китай, съобщи, че някои централи са съвсем приключени, само че не могат да печелят, до момента в който не погасят отпуснатите заеми. Това докара фирмите и локалните управляващи, които са подложени на напън да обезпечат работещи планове, да лобират за смяна в политиката.

Липса на политически фокус

През последните две години фокусът беше върху намаляването на потенциала в бранша на въгледобива, провокиран от угриженост за бързото му разширение и принос към замърсяването на въздуха.

Стопанските браншове, да вземем за пример строителството, бързо растяха при започване на века, а до 2013 година Китай претърпя дванадесетия годишен растеж на потреблението на въглища и сила. Това докара до прекалено вложение в въглищни мощности в цялата страна и в последна сметка до свръхкапацитет и финансов риск.

Това сляпо разширение също по този начин води до утежняване на обстановката със замърсяването на въздуха, а в някои региони аргументи дефицит на вода. Китайското държавно управление бе насила, както по стопански аргументи, по този начин и по съображения, свързани с околната среда, да усъвършенства бранша на въглищата.

През април 2016 година Националната комисия за развиване и промени и Националната енергийна администрация - най-важните органи за икономическо обмисляне и енергийно контролиране в страната - издадоха взаимен документ, задължаващ провинциите да лимитират общия потенциал за произвеждане на въглища. В съвсем половината от всички провинции в Китай са изпратени инструкции да отсрочат построяването на нови планове за електроцентрали с въглища. През 2017 година Държавната енергийна администрация още веднъж спря работата по над 100 съоръжения, които бяха в развой на създаване.

Сега свръхкапацитетът дава отговор на възходящото търсене

Така че неочакваният скок на търсенето на електрическа енергия тази година ще приключи двегодишната политика на Китай за понижаване потенциала на въглищата.

Струва си да се означи, че политиката за понижаване на потенциала единствено краткотрайно прерасна в наклонност към свръхкапацитет в бранша. Степента на потребление на инсталациите, захранвани с въглища, се възвръща леко от 50-годишното ниско равнище през 2016 година, само че към момента не е покрай здравословно равнище от към 5 500 часа годишно и даже не се е върнала на равнището от 2015 година

Според Ли Фульонг, заради нарастването на цените на въглищата, половината от въглищните електроцентрали в страната са работили на загуба през първите шест месеца на годината. Секторът е в неприятна форма и към момента се пробва да се възвърне от тежката 2017 година

Юан Джиахай съобщи, че прибавянето на електрическа енергия, захранвана с въглища, единствено с цел да отговори на няколко десетки часа пикови натоварвания, ще усили разноските в дълготраен проект. " Мисля, че откакто индустриалният отскок затихне, ще има освежен фокус върху свръхкапацитета, само че към този момент въпросът наподобява твърдо на назад във времето ", сподели Lauri Myllyvirta от Greenpeace.

........................................

Бележка на редактора
Тази публикация е оповестена за първи път в limate Home и е оповестена тук под лиценз Creative Commons.

Оригиналната публикация можете да намерите на: http://energypost.eu/china-restarts-coal-plant-construction-after-two-year-freeze/?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР