АВТОР: ЕЛЕНИ СИДЕРАШест и десет сутринта, Лили се събуди преди

...
АВТОР: ЕЛЕНИ СИДЕРАШест и десет сутринта, Лили се събуди преди
Коментари Харесай

Гладна съм!

АВТОР: ЕЛЕНИ СИДЕРА

Шест и 10 сутринта, Лили се разсъни преди алармата, само че идването на себе си продължи повече от предстоящото. Десет минути… и този път, пронизващият тон от телефона раздра и счупи с тропот спокойствието и уюта на топлото меко одеяло. Изхлузи се от леглото още спяща, с боси крайници затърси пантофите и автоматизирано се насочи към кафемашината.

В този миг усети къркорене в стомаха, а от кафето към този момент се носеше миризмата на “отворените очи ”. Дали да не хапна два залъка? - намерения тя – глада се ускори и желанието за неговото утоляване зае челно място. Отвори хладилника, взе кисело мляко, бананче и лъжичка мед за лукс. Ммм… друго нещо!  – със удовлетворение си намерения и усети по какъв начин неприятното чувство под лъжичката (намира се на мястото на слънчевият сплит) се укроти. 

Да върнем малко обратно лентата, превъртаме час преди да се разсъни Лили и поглеждаме какви процеси протичат в тялото и по това време.

Тя е млада жена, която съблюдава (по-точно, старае се…) хранителна дисциплинираност и вечеря най-късно, към осем вечерта. Купа салата поръсена със семена, прибавя шепа крутони и овкусява с малко маслинено олио и лимон. Три късчета пилешко филе и с това се поставя завършек на приема на каквито и да са калории за деня. Заспива, сънува и идва момента някъде към пет часа сутринта.

Стомахът на Лили по това време е съвсем празен, усвоил, преработил и предал по веригата на идната инстанция каквото е останало от поетата храна. Така се слага началото на процеса по новото зареждане на организма с сила.

В стомашно-чревната лигавица и стомашно-чревния тракт избрани кафези стартират да създават – Грелин, чревно-мозъчен пептид,  наименуван – хормон на глада. Други елементи на тялото - мозък, тънки вътрешности и панкреас, също отделят грелин, само че в много по-малки количества. Той има доста основни функционалности, с изключение на тази да оповестява на мозъка ви, че сте гладни. Помага да се задейства хипофизната жлеза в освобождението на хормони на растежа, управлява пътят на постъпилите сладки храни и следи по какъв начин тялото ви освобождава инсулин, хормонът виновен за преправянето на захарта. Играе роля в метаболизма, образуването на кости, отбраната на вашите мускули от уязвимост. Причината Лили да усети неприятното стържещо чувство е момента, в който грелина се е появил, видял, че територията е чиста и оповестил, че е подготвена да одобри храна.

Как се реализира връзката сред стомаха и мозъка, по какъв начин се придвижва информацията - Блуждаещият нерв, най-дългия черепномозъчен нерв  създава път по който взаимодейства със сърцето, белите дробове и храносмилателния тракт. Включва сетивни и двигателни нишки, през които се командват процесите мозък-тяло.

След като към този момент имаме мляко, банан и мед (според закуската на всеки.. ) попаднали в стомаха, се появява хормона лептин.

Произвеждан и секретиран на първо място от мастната тъкан, след това попада в кръвообращението. Нивата на циркулиращия лептин е маркер отразяващ мастната тъкан, грижи се за съхранението на силата в мозъка. Експресията на лептин и количеството му имат връзка с циркадния темп и  се трансформира в сходство с постъпилите калории. Позволява на мозъка ви да разбере, по кое време имате задоволително насъбрана сила, по кое време чувствате задоволеност и понижава желанието да поемете храна.

Извод - Лептин дава отговор в дълготраен проект за тежестта ви и понижава апетита, до момента в който грелин работи в къси периоди изпращайки сигнали за апетит. Ниските равнища на калории понижава количеството лептин, до момента в който изобилното хранене или затлъстяването го покачват.

Ето за това, Лили настойчиво ден след ден приучаваше организма си на режим на хранене. Искаше да построи смирение от негова страна и войнишки тренираше възприятието за апетит и задоволеност. Гордееше се с положителната си фигура, която беше съразмерна, дооооста приятна и несъобразена със международните фешън трендове - 90 см- на 60см –на 90см. Без да подозира тя беше подчинила на своята команда и един различен хормон, на който в случай че му се разреши в момент ще скрои номер – пристрастяване….

Със забележителен гений да ръководи майсторски доста функционалности в телата ни ще наградим с внимание хормона Допамин.  Произвежда се в няколко области на мозъка, в това число в субстанция нигра и вентралната тегментална област. Въпросната област със комплицирано име, е…  внимавайте в този момент! – “Център за насърчаване ” в който, невроните отделят допамин, с цел да почувстваме наслаждение. В мозъка, връзката сред активността и удоволствието подсигурява, че ще се повтаря тъкмо несъмнено деяние. Тук вършим следната връзка - приемът на храни с високо наличие на мазнини, сол или захар задейства освобождението на допамин. Ако си позволите тези провинения с течение на времето организма ви ще пожелае това наслаждение отново и отново. Ще си измисляте причина да се премиите (поощрите) и незабелязано сте излезли от границата на естествените килограми. От там ще се включи грелина, който ще ви тласне към апетит, а след това в случай че не съумеете да стопирате лептина, ето ви в графата – тези облекла въобще не ми стават!

За да избегнете допустимо най-вече опасности се хранете по този начин, че да сте в златната среда на поетата храна и изгорените калории. Пийте вода съобразено с това да не претоварите сърцето и бъбреците. Позволявайте си дребни по количество награди и ударете с воля мисълта за повечко филийки бял самун, чипс и други сходни бързи храни лишени от хранителна стойност. Пожелавам ви здраве, хубост и задоволство от себе си!


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР