Автор: Биляна Веселинова, ТрудПротестите на енергетици и миньори не спират,

...
Автор: Биляна Веселинова, ТрудПротестите на енергетици и миньори не спират,
Коментари Харесай

Румен Петков: Хамас бяха добри за САЩ и Израел в агресията им срещу Сирия, а сега изведнъж станаха лоши

Автор: Биляна Веселинова, " Труд "

Протестите на енергетици и миньори не стопират, в Народното събрание опозицията заплашва държавното управление със серия от вотове на съмнение, а дебатите за бъдещето на енергетиката в пленарна зала започнаха с проявление на опорките за вота на ППДБ и обвинявания в неистини от страна на членове на кабинета. Разговаряме с водача на АБВ Румен Петков за рецесиите в енергетиката и множеството срещи, които властта провежда поради изострената обстановка в Близкия изток. Като един от основателите на обединяването Левицата, Петков счита, че би трябвало да се случи огромното обединяване в ляво с Българска социалистическа партия. От страна на Левицата проблем няма, само че не съм уверен, че може в сегашния миг, споделя водачът на АБВ.

- Господин Петков, за какво тъкмо в този момент се случи нападението на Хамас над Израел? Какви сюжети в световен мащаб може да разчетете в изненадващото разпалване на този районен спор?

- Ако този спор, тази районна война е изненада, това значи, че Централното разследващо ръководство, МОСАД и най-малко още няколко служби са в колапс. Второ - за какво тъкмо в този момент не мога да кажа, само че от десетилетия двойните стандарти ни блъскат в главите и ние се вършим, че не ги виждаме. Хамас до преди година бяха извънредно положителни и потребни на Съединени американски щати и Израел, а и на други страни, предвид на тяхната откровена война с Иран, откровената им експанзия против Башар Асад в Сирия. Днес внезапно станаха неприятни - т.е., Съединените щати основават в продължение на десетилетия едни артикули, които в следствие обявават за терористични организации и те са такива, само че оповестяването става когато тероризмът им е ориентиран против Съединени американски щати и техни сътрудници. А до момента в който нямаме кардинална оценка на подобен тип структури, ние постоянно ще се вършим на сюрпризирани и постоянно ще клеймим пост фактум. Това, което ме смущава, че никой не разяснява произхода на оръжие, с което Хамас извърши редица закононарушения и убийства. А произходът, без всякакво подозрение, в огромната си степен е черноборсаджийството на Зеленски и неговият режим и безусловно безконтролните количества и размери оръжия, оставени на територията на Афганистан. Но тук още веднъж никой не демонстрира интерес по тематиката за осъществени тежки закононарушения, т.е., интернационалната общественост, само че и ние, като част от Запада, умишлено не желаем да забележим. И третият аспект е по какъв начин доста бързо забравихме следващата намеса върху арменците и хилядите бежанци от Нагорни Карабах. Даже Зеленски за три-четири дни спря да направлява България и Европейския съюз от телевизионните канали. Имаме налице една интелектуална и политическа отпадналост, която не може да дефинира идея за мир, основаваща се на главните интернационалните правила и ролята на Организация на обединените нации. Тази забележима отпадналост на политическата върхушка на Запада плащаме всички ние, жителите на Европейски Съюз, за сметка на въпросната политическа върхушка, която обслужва ползите на Съединени американски щати без да може да изясни нито за какво, нито от какъв европейски интерес е подбудено това държание.

- Слушам Ви деликатно, само че казаното от Вас надалеч се разминава от тези, да ги назовем сбирки, които бяха извършени и при президента, и в Народното събрание, както и в Министерския съвет - какво прави властта у нас сега, с изключение на понякога да бърка Хизбула с Хамас? 

- Тази неточност е потресаваща. Властта сега убива страната и унищожава българския народ. Ако погледнем в интернационален проект, ние сме безусловно несъответстващи и непродуктивни в участието си в Европейския съюз и НАТО, тъй като не сме поискали нищо, ние единствено даваме. Оставям встрани, че единствено ни грабят. Ние даваме, даряваме оръжия на Украйна, несравнимо по размер в „ наш плюс “ - в дебели кавички, освен това несравнимо с Белгия, с Нидерландия, с редица други страни, с което несъмнено, украинският прислужник Тагарев и перманентният прислужник на всички Денков, се гордеят. Но ние не желаеме да забележим, че в действителност България сега е безусловно незащитима. Ние сме незащитими пред невъоръжените бежанци, ние сме незащитими пред икономическите закононарушения, енергийно към този момент сме в пагубно положение и обществено сме убити като български жители. Това го изискуем в най-голяма степен на всички безчинства на държавното управление на Кирил Петков и до ден сегашен на това ръководство. Ако продължим да не виждаме във вътрешен проект не просто некадърието и корупцията, а слугинажа на ръководещите към портмонетата им, към тези, които им финансират акциите, не ни чака нищо положително. Нима не виждаме билбордовете и милионите, които се изсипват за реклама на претендентите им? Това, че прокуратурата не вижда билбордовете на „ Демократична България “ от последните избори - добре, това, че ДАНС не ги вижда също не е изненадващо, само че ние, жителите, не ги ли виждаме? Нима в този момент е друго? Докато гласуваме за подобен вид предатели, тъй като подобен е манталитетът им, това им е естественото положение, ние не може да получим друго с изключение на такова ръководство.

- Това ръководство, по мнение на енергетици, основава три доста съществени рецесии - във връзка с нуклеарната ни енергетика, във връзка с въглищните централи и в газовия бранш, където са се настанили търговци и медиатори, които избутват в миманса „ Булгаргаз “, само че за какво митингите на миньорите се окачествяват като политически?

- С решение на държавното управление се завършва с АЕЦ „ Белене “, в продължение на година се затварят „ Мариците “ - освен това по най-престъпния и необмислен метод. Вземат се решения без да забележим какво прави Германия, която отваря рудници и централи, без да забележим Полша, която съхранява своята енергийна самостоятелност. За това, че „ Булгаргаз “ е във в действителност банкрут приказвам от година и половина, само че никой в Народното събрание не се безпокои от този факт. Имаше едно-две изявления на КЕВР, несъмнено, редица виновни специалисти предизвестяват за енергийната злополука на страната, само че целият слугинаж, който тича от заран до вечер сред кафяво-синия и зелено-кафевия ефир, приказва надълбоко погрешни и незаконни по отношение на националния интерес небивалици. „ Булгаргаз “ продължава да няма контракт с държавната турска енергийна компания „ Боташ “. А „ Боташ “ към този момент има контракт с румънския оператор и от 1 януари 2024 година „ Боташ “ ще внася в Румъния 1 милиарда куб. метра газ през България. Имаме съглашение, което е нещо като „ протокол за желание “, каквото преди време до 1989 година подписваха младежките организации от Варшавския контракт. На входната точка „ Странджа 2 “ имаме 15,700 милиарда куб. м. газ от „ Газпром “, част от които транзитираме, една част остават тук. В Народното събрание преди дни бяха признати промени на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения по отношение на Русия - незаконни ремонти, които подсигуряват три неща - първо, установяват некадърието на Асен Василев да подсигурява приходната част на бюджета, второ - изтъквам съвсем буквално „ цената, на вноса на недопечен петрол на територията на страната с генезис Русия или изнесен от Русия, не може да бъде по-ниска от котировката по Plants за съветския недопечен петрол “, което значи, че ние се задължаваме да купуваме по-скъп съветски петрол. И трето - внезапно България постанова за вноса и директния транспорт на природен газ с генезис Русия спомагателни енергийни вноски в размер на 20 лв. за 1 мегаватчас, като се изключи компресирания природен газ. Некадърието на Асен Василев ще бъде платено от българските жители, тъй като ние ще плащаме с 10-15 % по-скъпи горива.

- По отношение на тъкмо тази нова енергийна вноска има позиция от Българска асоциация за природен газ до президента и Народното събрание, в която се споделя, че въвеждането u опонира на Договора за действието на Европейския съюз, само че до какъв брой това е по този начин?

- Въпросната енергийна вноска фактически може да се каже, че има резултат на мито, а в член 28 от Договора за действието на Европейския съюз се споделя, че Съюзът включва митнически съюз, който обгръща цялата търговия със артикули и който включва възбрана на митата върху вноса и износа сред страните членки, и на всички такси с равносилен на мито резултат, както и приемането на обща митническа цена при техните връзки с трети страни. Имаме налице индиректен налог, който без значение от обясненията в претекстовете за измененията, ще бъде заплатен най-после от потребителите в България. Транзитът на съветски газ е към наши другари и съседи - Австрия, Унгария, Сърбия, Гърция и Северна Македония и гласуваната енергийна вноска ще оскъпи преноса и ще докара до нежелани последствия и към задграничните ни сътрудници. Бих попитал господата депутати, а в случай че цената на газа скочи с 30 %, както демонстрират обикновените математически сметки от тази вноска 20 лв. за мегаватчас, тогава какво ще обяснят като аргументи за повишаването? Не е ясно дали гласуващите в Народното събрание чакат, че тази нова енергийна вноска ще бъде платена от продавач или откупувачите на природен газ, само че в по този начин поднесеното „ законодателно творчество “ прозира управническа непросветеност и нов удар по джобовете на българските консуматори. Извършват се серия от социално-икономически безумия, които ще имат резултат освен върху българите, само че и върху нашите съседи и другари. Имаме държавно управление, за което закононарушенията към българските ползи са метод на битие, съсипията в България е перманентна форма на доказване пред чичковците, които ги щипкат по бузките - тук прибавям незабавно и протичащото се в селското стопанство. Неадекватното им държание, потресаващата им неначетеност са огласени шумно и в този закон, а точно в член 5д, че за „ навнесените “ в период енергийни вноски се дължат лихви - не невнесените, а „ навнесените “. Това са невнятни хора и всичкото това безумство би трябвало да бъде отразено от българските жители на изборите на 29 октомври с гласоподаване. А в случай че при ГЕРБ и Движение за права и свободи е останало детайл на инстинкт за самозапазване и почитание към българските жители и гласоподаватели, няма никакво значение коя политическа мощ е внесла вота на съмнение, просто би трябвало да го поддържат при гласуването в пленарна зала. Ако ние не пратим тази политическа паплач в политическата кочина, те ще пратят българския народ в политическото несъществуване.

- Вече и политолози обръщат внимание на обединението сред Българска социалистическа партия и Левицата за идните локални избори в София - може ли това да е модел, който да придвижите на национално равнище? Да извършите това обединяване в ляво, което да размести позициите в политическия живот?

- Убеден съм, че би трябвало. От страна на Левицата проблем няма, само че не съм уверен, че може в сегашния миг. Не бих желал да разясня аргументите в този момент.

- Вие следяхте деликатно обстановката към изгонването на свещениците от Руската черква, въпросът с отварянето на храма има решение - от Московската патриаршия изпращат протойерей Владимир Тишчук в София, който е служил дълги години във Виенската и Австрийската епархия на Руската черква, а в това време изгоненият за шпионство от ДАНС архимандрит Васиан ще служи в Йерусалим. Но въпросът ми е обвързван с опита Ви в бранш „ Сигурност “ - не би ли следвало в този момент ДАНС да изпрати на израелските си сътрудници информацията, която има за архимандрит Васиан?

- Трябва да се отнесем с одобрение за бързата реакция на Московската патриаршия, с цел да може храмът да бъде още веднъж отворен. Но би трябвало да разберем къде се пробваха да ни запратят с изгонването на тримата свещеници, безусловно за часове и освен това брутално - в православното несъществуване. Свещениците бяха извозени с камионетка с решетки и оставени до сръбската граница. Изпращането на духовник е израз на благосклонност, само че положителната воля, в случай че бъде призната по същия пошъл метод, по който изпратихме остарелия предстоятел, а аз не го изключвам - това ще бъде доста тежко в вероятност. Важно е животът да изпълва всичките ни храмове, значимо е, че храмът още веднъж ще бъде изпълнен с живот. Що се отнася до архимандрит Васиан в Йерусалим, нашите служби няма какво да пратят на израелските си сътрудници. За архимандрит Васиан нямат нищо, с изключение на отчета на „ братята македонци “. Упреците към архимандрит Васиан са два - единият е, че той без съмнение е заявявал, че Църквата-майка на македонската е Българската православна черква, което е по този начин и вторият е за единството на всяка една православна черква. Защо нашите служби се включват в обслужване на непознати ползи, противобългарски и по никой метод православни - това към този момент е комплициран въпрос. Но персонално аз с огромно неспокойствие чакам нашите служби да пратят на израелските сътрудници всичко, което имат за архимандрит Васиан. Със страдание се запитвам дали нашите служби са толкоз безгръбначни? Следва се обикновената позивна: всичко, което е с съветски генезис - в случай че е газ - ще го създадем по-скъп, в случай че е петрол - ще го забраним, в случай че е духовник - ще го изгоним. Посегателството върху Трети март също мисля, че у хората няма никакво съмнение кого обслужва. Казвам всичко това не с подигравка, а с болежка, с яд. Защото ние, като общество, някакси сме подготвени да ги приемем, даже с някакво примрънкване. Може ли министър-председателят, този формен прислужник на всички - на Борисов като зам.-министър, на Радев - като министър, в този момент на Пеевски като премиер-министър, да излезе и да каже, че в основата на удара на терористичната организация върху Израел е Русия? Това може да го каже надълбоко безумен и безгръбначен човек. Това естествен човек не може да го каже. Не разясня изобщо останалата тайфа от слабоумници, които търчаха от едната в другата телевизия и назад, с цел да приказват нелепости. Обърнете внимание, че нито една друга сериозна страна, в това число Съединени американски щати, не откриха подобен вид причини, с които да окепазят себе си. Но София постави големи старания да „ блесне “ още веднъж в този сериозен миг.

Нашият посетител
Румен Петков е роден на 23 юни 1961 година в Плевен. Бил е кмет на родния си град, министър на вътрешните работи, три мандата депутат от Българска социалистическа партия. Един от съучредителите на партия АБВ. От третия конгрес на АБВ е ръководител на партията. Семеен, с двама сина.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР