Автор Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив В момента, когато

...
Автор Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив В момента, когато
Коментари Харесай

Къде изтичат парите от данъците на пловдивчани



Автор Александър Константинов, някогашен зам.-кмет на Пловдив

В момента, когато се разисква държавният бюджет и неговите цели за 2022 година, е забавно да забележим какви са били целите на Община Пловдив през 2021 година. Анализът се базира на регистрираните разноски по действия, тъй като това са действителните парични потоци, които са получени от звената на Общината. Тя е първокачествен разпоредник с бюджетни средства и в този смисъл разпределя паричните потоци към стотици второстепенни и третостепенни разпоредители. Представете си едно огромно дърво, на което ствола на дървото е Общината, а клоните и дребните вършини са всички тези бюджетни звена.

Бюджетът гони 400 млн.

Сумата, протекла през корените и ствола на дървото, е 392 млн.лв. Голямата част от нея е ориентирана към системата на образованието и по съответно - към общинските учебни заведения. Не са малко разноските и на ръководството в другите браншове - общинска администрация, районни администрации, общински съвет и общински предприятия. Това са милионите, с които работи голямата общинска машина, която е нужна, с цел да обезпечи всички комунални действия, ориентирани към хората.

64 млн. за децата на Пловдив

Сега да забележим някои по характерни групи действия, които са значими за жителите. За децата на Пловдив са изхарчени 64 млн.лв., като за активност 311 - Детски градини, са 49 млн. лева, и активност 431 - Детски ясли - 15 млн. лева В същото време са събрани единствено няколко милиона от такси от родителите. От началото на април с решение на държавното управление тези такси няма да се събират, което обаче няма да усили доста разноските за детските заведения, тъй като и в този момент те се финансират от страната и от Общината. По-големият проблем е, че потенциалът на бщината в тези заведения не дава отговор на търсенето. Спешно са нужни още най-малко 2000 места в детските заведения. Изграждането на нови детски заведения е приоритет за кмета Здравко Димитров и това очевидно ще продължи.

Кои са обаче другите цели за администрацията? Видно е, че са съсредоточени главно в реализирането на наследените тежки инфраструктурни планове, които са в риска поради метода на финансиране. Другите цели на кмета очевидно са обектите, които ще се строят с 40-милионния заем и стадион " Ботев ".

По отношение на другите значими действия няма доста нови хрумвания.

50 млн. в рубрика екология, съвсем всички - за боклука

За екологията на града, която би трябвало да е главен приоритет поради проблемите с мръсния въздух и рисковете пред градската среда от презастрояването, са ориентирани 43 млн.лв. От тях активност 623 - Чистота - 32 млн.лв., за активност 627 - Управление на отпадъците - 4 млн.лв., и за активност 622 - Озеляване - 6,4 млн.лв. През тази година разноските за чистотата и отпадъците ще се усилят на съвсем 50 млн.лв. Разходите за зелената система са сериозно дребни, а към този момент няма индикации, че администрацията ще смени своята политика за градските паркове. Има огромна група планове, които чакат финансиране - паркове във всички региони в неприятно положение.

Пътната инфраструктура като доведено дете на кмета

Градската инфраструктура също е надалеч от вниманието на администрацията. Общо са дадени 20 млн.лв., като за активност 606 - Изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа - 16 млн.лв., активност 604 - Осветление - 4 млн.лв. За град като Пловдив това са незначително малко пари. За ремонт от години чакат съществени булеварди - Кукленско шосе, Рогошко шосе, Карловско шосе, бул. " Ал Стамболийски " и доста други. В сериозно положение са значими квартални улици, за които регионите кметове чакат от години. Да не приказваме за пътната настилка и тротоарите в дребните квартални улички. Те от дълго време са забравени от Общината. В същото време тя събира от налог МПС и от дейностите по паркирането над 30 млн. лева, които наложително би трябвало да се насочат към уличната мрежа. Много тясна връзка с този бранш е активност 849 - Транспорт, за която са изхарчени 17 млн.лв. Голямата част са за дотации за частните превозвачи - 15 млн.лв. Общината би трябвало да покаже какви са приходите от карти и билети, само че е несъмнено, че са доста по-малки. Съществуващият стопански модел на градския превоз е сгрешен и води към от ден на ден пари от налозите на пловдивчани.

Спорт за всички

Пловдив постоянно е бил град на спорта, въпреки от дълго време да се държи като мащеха за огромните си гении в самостоятелните дисциплини. В града има 132 спортни клуба, в които се развива 48 типа спорт. В активност 714 - Спортни бази, през 2021 година са регистрирани 12 млн.лв. В момента се построяват три стадиона - " Ботев ", " Локомотив ", " Тодор Диев ". Изгражда се и състезателен комплекс на бул. " Дунав ", ремонтират се редица общински бази, като лекоатлетическата база до стадион " Локомотив ". Необходими са най-малко три пъти повече финансови запаси за завършването на тези спортни бази. Това е огромното предизвикателство пред администрацията за 2022 година.

Имам една фантазия...

Ще изтъквам една фраза от историята - „ Имам една фантазия!” И аз имам една фантазия - да видя план за общински бюджет, в който кметът да формулира цели - стратегии - финансиране. Общинският бюджет е пъзел, който би трябвало да се подреди съгласно най значимите браншове на Общината. Така ще бъде свестен от жителите и ще бъде признат с публичен консенсус.
Свързани вести Вижте какъв брой дължите за колата, Пловдив качи налозите Приказка за басейна: Защо Общината не се бори с презастрояването и трафика Ало, кмете, не хвърляйте пари напразно за пътища в нищото
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР