Автор: Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив Институтът за пазарна

...
Автор: Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив Институтът за пазарна
Коментари Харесай

Пловдив на опашката по качество на пътната мрежа и работа на...

Автор: Александър Константинов, някогашен зам.-кмет на Пловдив



Институтът за пазарна стопанска система ( ИПИ) е събрал в база данни разнообразни индикатори, които характеризират развиването на обособените райони в България. Това е голям труд, който е поднесен обществено и може да се прочете от всеки, който се интересува. Всички данни са изведени от докладите на Националния статистически институт, само че са приспособени за действително прилагане.

Национален статистически институт работи на равнище области и по тази причина множеството от индикаторите, представени от ИПИ, също са по този начин насочени. Пловдивска област е с население 665 000 души, като единствено в агломерация Пловдив живеят 500 000. Областният център Пловдив и гравитиращите към него общини образуват тази агломерация. Нейната относителна тежест е толкоз огромна, че може да приемем данните за региона като годни и за нея.

Ще съпоставим данните на 4 области, които са сходни на Пловдивската, с цел да разберем къде сме. Данните са от последната, регистрирана от Национален статистически институт, за 2019 година Има данни и за предходните години, тъй че може да се наблюдава динамичността на развиване в последните години.

София създава три пъти по огромен Брутният вътрешен продукт на човек от Пловдив

Естествено, най високата е в София - 33 437 лева, следва Варна - 15 479 лева, Пловдив - 13 141 лева, и Русе - 11 769 лева Въпреки мощното развиване на стопанската система в региона, към момента не можем да стигнем Варна. Какво да кажем за сравнението със София, където разликата се усилва.

По междинна заплата се равняваме с Русе

Тук София е водач с 19 026 лева междинна заплата, Варна е втора с 13 008 лева, Пловдив - 11 780 лева, Русе - 11 185 лева Данните са от хората на трудов или длъжностен контракт. Заплащането следва Брутният вътрешен продукт и разумно може да се чака равнене, откакто достигнем София в продуктивността.

Най-зле сме с пътищата

По отношение на пътната мрежа водач още веднъж е София с 30,2%, следва Варна - 27,4%, Русе - 21,6% и Пловдив - 17,5%. Въпреки съществуването на автомагистрала „ Тракия” нашата област продължава да изостава по отношение на другите в развиването на пътната инфраструктура. Основни трасета като Карлово-Пловдив, Асеновград-Смолян, Пещера-Пловдив, Кърджал-Пловдив са на равнището от 20. век. Да не приказваме за прословутото Околовръстно шосе.

На последно място сме и по различен индикатор, обвързван с пътната инфраструктура. По плътност на пътната мрежа на 100 кв. км територия водач е София - 21,4, Варна - 18,8, Русе - 18,2, Пловдив - 17,1. Очевидно второстепенната и третостепенната пътна мрежа изостава. Пътищата сред дребните обитаеми места са забравени от ръководещите към този момент 30 години. Освен че не се ремонтират, те и не доближават, както се вижда от тези данни. Пловдивска област е най-вече низина и би следвало да има по-развита пътна мрежа, само че очевидно и по този индикатор изоставаме.

2,70 за електронно ръководство на общината по шестобалната система

С най висока оценка по електронно ръководство е Русе - 3,61 от 6 вероятни. Следва София - 3,13, Варна - 2,99, и Пловдив - 2,70. Фактът, че Русе изпреварва София, демонстрира, че казусът не е в размера или финансовите благоприятни условия. Всичко се взема решение от желанието на ръководещите да внедрят електронни технологии в ръководството. Развитието на интернета и облачните технологии неизбежно ще доведат до електронно ръководство, само че по кое време.

Изпреварваме София по бистрота на общинските администрации

При теоретична оценка от 100 вероятни преди всичко по този индикатор е Варна - 75,3, следва Русе - 71,4, Пловдив - 70,1, и София - 57,3. Ето още един образец за това какъв брой субективно е ръководството на Общината. Най-голямата и най-мощната община в България е с най-непрозрачно ръководство. Тук Пловдив е относително покрай водача Варна.

Тези справедливи характерности са мотив за разбор и решения на тези, които ни ръководят - от регионалния шеф до кметовете на 18-те общини. Във всяка администрация би трябвало да има аналитично звено, което да приготвя за ръководещия екип разбори и прогнози за територията, която ръководят.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР