Автомобилната индустрия продължава да се възстановява от кризата.А докато това

...
Автомобилната индустрия продължава да се възстановява от кризата.А докато това
Коментари Харесай

Колко ще струва да си купим кола тази година

Автомобилната промишленост продължава да се възвръща от рецесията.

А до момента в който това продължава ще се резервира и дефицита на коли втора употреба, изясняват от сектора.

Индустрията излиза от пандемията с 15% по-високи цени на колите, само че и с нови провокации.
Войната в Украйна провокира индустриална рецесия с веригата на доставките, което води до растеж на цените на новите коли.

„ Увеличението на цената на колите беше подбудено, и забавянето на производството, от проблеми с поддоставчици, нарастнали цени или липса на някои първични материали, естествено и силата “, сподели Станислав Панчев, Асоциация на автомобилните производители пред Българска национална телевизия.

А тези трудности непосредствено се отразяват на вторичния пазар.
„ Не единствено в България, само че и на открито от ден на ден се търсят коли втора ръка и надлежно цените се подвигнаха през предходната година най-малко 30% “, сподели Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциацията на вносителите на колите.

Но в случай че при колите втора употреба има дефицит, то при новите има усложнения с логистичния потенциал, което също покачва крайната цена.

Вече има и гладко повишаване на лихвите по лизинговите схеми, в резултат на паричната политика на Европейската централна банка. А вносителите имат и друго основание.

„ Предпочитат да оперират в Шенгенското пространство, а не да стоят по 2-3 дни на границите, с цел да доставят колите “, сподели Станислав Панчев.

Въпреки това от сектора регистрират намаляващи периоди на доставка – в необятен диапазон от 20 дни до 9 месеца. Освен това има и коли на склад.

Колите втора употреба също доближават мъчно до България – за един автомобил се борят повече търговци, което подвига цената и освен.

„ В Западна Европа, купувайки си нов автомобил дават до 3 хиляди субсидия, в случай че автомобилът не се остави на вторичния пазар, а се хвърли в морга “, сподели Любомир Доросиев.

И това касае най-вече коли, които у нас бихте закупили за към 6 хиляди лв., само че в множеството случаи бюджетът е сред 10 и 30 хиляди лв..
Наблюдава се наклонност да се търсят японски и корейски коли, които са на преференциална цена и с положително качество, споделят от сектора. А спад в цените на колите през тази година не се чака.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР