Автомобилът на ТУ-София, с който студентският отбор се състезава на

...
Автомобилът на ТУ-София, с който студентският отбор се състезава на
Коментари Харесай

Студенти от ТУ-София – участници в Shell Eco-marathon, демонстрираха енергийно ефективни решения в транспорта


Автомобилът на ТУ-София, с който студентският тим се състезава на Shell Eco-marathon Европа 2018, притегли интереса на посетителите на заключителната гала на Европейската седмица на подвижността в София. Превозното средство от категорията „ Градски вид “, което показва концепцията за бъдещето на превоза в огромните метрополиси, е плод на дългогодишния труд на студентите и въплъщава концепциите им за умна подвижност и енергийна успеваемост в напредването. Колата се зарежда от атомна горивна клетка, а задачата на младите инженери при конструирането му е да изминат оптимално разстояние с най-малък разход на сила и при съвсем нулеви нездравословни излъчвания.

По време на закриващата гала на Европейска седмица на подвижността в събота (22 септември) необятната общност имаше опция да се допре до копцепциите за бъдещето на градския превоз.

„ Благодарение на Shell и уредниците на Европейска седмица на подвижността от Центъра за градска подвижност и ние имаме опцията да покажем смелите си хрумвания за футуристичен превоз. С присъединяване си ние насочваме вниманието на необятната общност към екологичните коли с нулеви въгглеродни излъчвания “, показа доцент Пламен Пунов, началник на тима на ТУ-София.

„ Младите инженери демонстрираха на жителите и гостите на София визията си за екологично чист градски превоз, а ползата на публиката към енергийно ефикасния автомобил на ТУ-София по време на Европейската седмица на подвижността е доказателство за възходящото осъзнаване на нуждата от отговорно потребление на енергийните запаси. Всичко това удостоверява все по-голямото значение на Shell Eco-marathon като самобитна световна лаборатория за новаторски решения за умна подвижност “, показа Камелия Славейкова, изпълнителен шеф на Shell България.

ТУ-София означи през 2018 година 10 години присъединяване в Shell Eco-marathon Европа. От включването си в надпреварата екипът е заемал три пъти второ място на надпреварата за възпитаници и студенти, които имат пристрастеност към откриването и създаването на новаторски решения за подвижност - през 2012, 2013 и 2016 година Тази година автомобилът бе модернизиран с нова по-ефективна система за задвижване, добавени са електрическа система за рекупериране на сила при прекъсване, нова спирачна система, както и амортисьори в задната му част за възстановяване на устойчивостта.

Повече информация за българските тимове в Shell Eco-marathon можете да намерите на: http://www.shell.bg/aboutshell/shell-ecomarathon.html.

За да научите повече за Shell Eco-marathon Европа посетете http://www.shell.com/energy-and-innovation/shell-ecomarathon.html или следвайте обществените канали във Фейсбук и Twitter.

Информацията за фестивала „ Изгради бъдещето “ е налична на: www.shell.co.uk/makethefuture

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР