Автоматично асоциираме музиката с чувства – но също и цветовете,

...
Автоматично асоциираме музиката с чувства – но също и цветовете,
Коментари Харесай

Как се повлиява настроението ни от музиката и цветовете

Автоматично асоциираме музиката с усеща – само че също и цветовете, както сподели едно ново проучване. По всичко проличава, че музиката е най-тясно обвързвана с страстите: не на вятъра радостните и оптимистични мелодии незабавно повдигат настроението ни, а строгите и тържествени звуци на органа по-скоро ни потапят в потиснатост. Но възприемането на музиката, възприятията, които провокира у нас, и асоциираните с нея цветове съставляват вълнуваща област за науката: съгласно едно ново проучване на университета Бъркли нашият мозък е програмиран да открива връзки сред усещанията за музика, цветове и усеща.
Прочетете още
Игра на сетивата

Така да вземем за пример в упоменатото проучване Моцартовият концерт № 1 в сол мажор бил асоцииран от откривателите с искрящи и жизнерадостни тонове като жълто и оранжево, а по-скоро тъжният Реквием в ре минор - с тъмно сиво-синкаво. Резултатите от проучването напълно ясно показвали връзката сред цвят, страст и музика. С помощта на специфична палитра било потвърдено недвусмислено, че хората са склонни да свързват бързите мелодии в мажорни тоналности със светли и слънчеви багри, а бавната и сериозна музика – с по-тъмни и сиви цветове.
 
Ползата

Резултатите от проучването биха могли да окажат въздействие върху изобретателните лечения или маркетинговите тактики и да бъдат употребявани да вземем за пример за произвеждане на подобаващи музикални визуализатори. Те оферират и забавен взор към синестезията, която съставлява смесено чувство за другите сетивни усещания като слух, зрение и подушване. При синестезията звук-цвят да вземем за пример посредством слушането на звуци се отключва цветово усещане. Изследователите също по този начин са създали извода, че музиката е способна на преодолява културни бариери. По тази причина хората от Съединени американски щати и Мексико свързали едни и същи типичен произведения, изпълнени на орган, с едни и същи цветове.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР