Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Мейвън пристигна в орбита около

...
Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Мейвън пристигна в орбита около
Коментари Харесай

Водородната кома на марсианската комета

Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Мейвън ” дойде в орбита към Марс в края на месец септември. Тя към този момент направи едно от най-важните наблюдения за задачата си – на кометата Сайдинг Спринг, която идва от далечния облак на Оорт и преди броени дни прелетя край Марс.

Това е ултравиолетово изображение на водорода, който обкръжава Сайдинг Спринг. Спектрографът UVIS е снимал кометата от разстояние 8.5 милиона километра.

Изображението е направено на 17 октомври, два дни преди огромното сплотяване.

То демонстрира слънчева светлина, която е отразена от атомен водород. Самата фотография съставлява просто репрезентация, т.е. синият цвят е за улеснение, не дава отговор на действителността. Кометите са обкръжени от атомен водород, тъй като водата се изпарява от тяхното ядро, а слънчевата ултравиолетова светлина раздира водата на водород и О2. Водородните атоми разсейват ултравиолетовата светлина и точно тази светлина е снимана от UVIS. Човешкото око не може да схване ултравиолетовата светлина, само че пък сензитивният спектрограф на “Мейвън ” може.

Наблюденията демонстрират, че водородният облак се разгръща до 150 000 километра от ядрото. И по този начин, най-вероятно газът от кометата се е сблъскал с Марс, евентуално при скорост 56 километра в секунда! Възможно е това да е довело до промени в самата атмосфера на планетата.

Инфо: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР