Автогарата в Агадез, отдалечен град с ниски сгради от глинени

...
Автогарата в Агадез, отдалечен град с ниски сгради от глинени
Коментари Харесай

Африкански хъб отново отвори врати за мигранти, които тръгват към Европа

Автогарата в Агадез, далечен град с ниски здания от глинени тухли в западноафриканската страна Нигер, още веднъж е оживена.

Всяка седмица хиляди мигранти от Западна и Централна Африка потеглят от гарата в този град, който е врата към Сахара, натоварени в пикапи и пътуват с дни към Северна Африка, където мнозина от тях се пробват да прекосят Средиземно море, с цел да доближат Европа.

В продължение на години този вход беше затворен, най-малко публично. Приятелското за Европа държавно управление на страната забрани миграцията от Агадес, а в подмяна Европейският съюз наля стотици милиони долари в нигерската хазна и локалната стопанска система.

Но предишното лято, откакто генерали в Нигер завзеха властта с боен прелом, Европейският съюз спря финансовата поддръжка за държавното управление - и в отговор генералите прекратиха съглашението за миграцията с Европейския съюз през ноември 2023г. Сега порталът още веднъж е отворен и през него още веднъж минава ново ято обнадеждени мигранти, за облекчение на доста локални поданици.

" Миграцията е методът, по който свързваме двата края ", споделя Айша Маман - самотна майка, която управлява бизнес за подкрепяне на мигранти и която предходната година е излежала присъда в пандиза в Агадез за трафик на хора.

Решението на Нигер обаче провокира паника измежду европейските чиновници, които се притесняват, че прекратяването на партньорството с Нигер ще накара още доста хора да се опитат да изминат подлото пътешестване на север.

Сухопътният маршрут през нигерската врата Агадес се счита от доста мигранти за по-евтин и по-малко рисков.

В Агадез, необитаем аванпост, който от епохи е кръстопът на търговски и миграционни направления, хиляди семейства разчитат на превозването, настаняването и продажбата на артикули на мигрантите.

След като миграцията още веднъж е легална, опциите се завръщат: Млади мъже купуват нови пикапи, с цел да возят хората на север. Предприемачи, които са осигурявали жилища и превоз за мигрантите, са освободени от пандиза.

Една заран в къщата си от глинени тухли Маман споделя, че има намерение да възобнови активността си по настаняване на мигранти в къщи, наричани на локално равнище " гета ", и свързването им с водачи - активност, от която зависи от години, с цел да устоя децата и родителите си.

" Винаги сме считали миграцията за икономическа активност ", споделя Мохамед Анако, върховен цивилен чиновник в област Агадез. " Това не е трафик, а превозване ".

До преврата предишното лято Европейският съюз е дал близо 1 милиард $ двустранна помощ на държавното управление на Нигер от 2014 година насам, съгласно публични данни на блока, в допълнение към стотиците милиони, изхарчени от обособените европейски страни.

Европейският съюз даде обещание да помогне на хората, които се устоят от мигрантския бизнес в региона на Агадез, да намерят нова работа. Но локалните чиновници в Агадез настояват, че от обещаните средства са се възползвали единствено към 900 от общо 6500 души, които са се занимавали с миграционен бизнес.

" На тези, които печелеха милиони от миграцията, бяха препоръчани доста по-малко пари ", споделя Румур Ахмет Чилута, откривател на миграцията от Агадез. По данни на Агенцията на Организация на обединените нации за миграцията, от 2016 година насам през Агадез са минали над 4 млн. мигранти./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР