Автобусни превозвачи започват да фалират две години след началото на

...
Автобусни превозвачи започват да фалират две години след началото на
Коментари Харесай

Превозвачи през фалит заради пандемията и високите цени на горивата

Автобусни превозвачи стартират да банкрутират две години след началото на пандемията. Причината е отлив на превозените пасажери поради липса на интерес към потребление на услугата и високите цени на горивата.

От БДЖ регистрират увеличение на превозените пасажери - за отминалите празници то е с 30 % спрямо 2020 година. Но пътувалите с трен спрямо 2019 година, преди да се разрасне Covid пандемията, са с 16% по-малко, сподели Калин Маринов, началник на отдел " Маркетинг " в БДЖ. " Интересът към пътешестване с железопътен превоз продължава да се възстановява, въпреки и с мудни темпове, и се надяваме това да продължи, с цел да можем да достигнем равнищата от преди пандемията ", разяснява той пред БНР.
Над 200 обитаеми места останаха без рейсове, компании стопират да работят
Нови 80 общини в България са останали без автобусни транспорти в последната година и половина, написа вестник " Сега ". Така обитаемоте места в ст...
Прочети повече
Очакванията на автобусните превозвачи също не звучат оптимистично. „ Спадът на оборотите в туристическите пътувания е над 70-80% през 2020 година по отношение на година по-рано. По постоянните автобусни линии е още по-трагично, тъй като съотношението приходи-разходи е плашещо “, изяснява пред „ Монитор “ Магдалена Милтенова, ръководител на Конфедерацията на автобусните превозвачи. " Освен намалелия брой пасажери се завиши фрапантно и цената на горивата. Тя напомня, че цената на метана се е нараснала близо тройно за малко време.

Промяна в цените на билетите не може да има, тъй като множеството контракти са закрепени с избрана цена и време след извършена социална поръчка. От сектора обмислят още идната седмица да изискат среща с министъра на превоза Николай Събев и упорстват за ограничения в актуалната обстановка. Целта е да се търсят разновидности за компенсиране на превозвачите поради изискванията, в които работят сега, сподели Милтенова и добави, че се усилват компаниите, които преустановяват транспортната си активност. " Когато в един миг вие имате единствено разноски и нямате доходи, няма транспортна компания, която може да издържи ".

Проверка на „ Монитор “ демонстрира, че с над 10% са искащите автобусни превозвачи да получат държавна помощ тази година. Подадени са 565 заявки за 40 милиона лв. за компенсиране на спада в приходите на превозвачите. За съпоставяне в края на януари предходната година превозвачите получиха 30 млн. лв. подкрепяне за справяне с последствията от пандемията COVID-19. Тогава бяха подадени 639 заявки, само че след инспекция за допустимост бяха утвърдени 580 автобусни превозвача.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР