Автобус, метро, ​​влак, трамвай... и кабинков лифт - системата за

...
Автобус, метро, ​​влак, трамвай... и кабинков лифт - системата за
Коментари Харесай

Париж изгражда първия си градски кабинков лифт

Автобус, метро, ​​влак, трамвай... и кабинков въжен превоз - системата за публичен превоз на Париж наподобява ще добави още един способ, въпреки и по-нетрадиционен - за напредване във френската столица. Предложенията за създаване на нова линия на кабинков въжен превоз бяха утвърдени предходната седмица, предава Euronews.

Линията Cable 1 (C1) би трябвало да свърже югоизточните покрайнини на Кретей и Вилньов-Сен-Жорж с линиите на метрото на Париж. Чрез публичния въжен превоз, въпросното разстояние от 4.5 км ще се изминава за 17 минути, което е двойно по-бързо от пътуването с рейс.

Строителството ще стартира тази година, като кабинковият въжен превоз ще бъде отворен за пасажери през 2025 година “, сподели пред вестник Parisien Лоран Пробст, общоприет шеф на районния транспортен орган IDFM.
Защо въжен превоз?
Документи от дългата фаза на обмисляне на плана разкриват, че кабинковият въжен превоз не е бил единственият вид за възстановяване на публичния превоз. Градските експерти в Париж са разгледали и три други благоприятни условия: прибавяне на още рейсове в региона, създаване на нов мост, който да се свързва непосредствено с метростанция Créteil Pointe du Lac и възстановяване на транспортните връзки до друга близка гара.

Макар че Париж надалеч не е планински град, като множеството други градове, които разчитат на кабинковите лифтове (например Ла Пас в Боливия), географията на Кретей е помогнала да се вземе решение в интерес на лифта. Автомагистрала, високоскоростна влакова линия и железопътен двор прорязват региона, което прави типичните надземни варианти като трамвайни линии сложни за слагане. Като прескача тези трудностите, кабинковият въжен превоз предлага по-евтино решение с приблизителна цена от към 132 млн. евро.
Пътуване във висините
След влизането на C1 в употреба, Париж ще се причисли към множеството градове по света, които употребяват лифтове за публичен превоз. Градът ще се подреди до Ла Пас, Меделин в Колумбия и Болцано в Северна Италия, които са известни със своите въжени линии за публичен превоз. Някои притежатели на жилища в столицата на Нова Зеландия Уелингтън пък конфигурират свои лични системи за кабинков въжен превоз, с цел да пътуват по стръмните хълмове на града.

Ако транспортният план C1 се радва на засилен интерес, районът Ил дьо Франс към Париж, може да го последва с план на кабинков въжен превоз, какъвто сега се преглежда.

Découvrez les 1ères images du projet Câble 1.

Ce nouveau moyen de transports permettra aux futurs usagers de se déplacer beaucoup plus facilement entre @Villeneuve94190 et @VilleCreteil.

Prochaine étape le passage au Conseil d`Administration pour approuver l’avant-projet. pic.twitter.com/Y4CL8xb1BL
— IDF Mobilités (@IDFmobilites) February 2, 2022
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР