Австрийският конституционен съд реши, че законът, забраняващ носенето на забрадка

...
Австрийският конституционен съд реши, че законът, забраняващ носенето на забрадка
Коментари Харесай

Австрийският конституционен съд отмени забрана за носене на забрадка в училище

Австрийският парламентарен съд реши, че законът, забраняващ носенето на кърпа от девойки на възраст до 10 години в учебно заведение, е дискриминационен, като анулира мярката, въведена от ръководещите консерватори по времето, когато бяха в коалиция с крайнодясната Партия на свободата, заяви Ройтерс.
Законът не загатваше съответно забрадките, а забраняваше "религиозно облекло, обвързвано с покриването на главата ". Съдът обаче реши, че възбраната очевидно е ориентирана против мюсюлманските забрадки.
"Селективната възбрана се отнася извънредно до ученичките-мюсюлманки и по този метод ги отделя по дискриминационен метод от останалите възпитаници ", сподели ръководителят на съда Кристоф Грабенвартер.
Консервативният канцлер Себастиан Курц сега е в коалиция с левите Зелени, само че съдружното им съглашение включва доста политики, въведени по времето на обединението с Партията на свободата, в това число проект за разширение на възбраната на забрадките и за ученичките на възраст до 14 години.
Структурата, която публично съставлява мюсюлманите в Австрия, Общността на ислямската религия, която подаде жалбата до Конституционния съд, приветства решението.
"Осигуряването на равни благоприятни условия и самоопределяне за девойките и дамите в нашето общество не се реализира със забрани ", се споделя в изказване на организацията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР