Австрийският канцлер Себастиан Курц подаде оставка, но някои подозират, че

...
Австрийският канцлер Себастиан Курц подаде оставка, но някои подозират, че
Коментари Харесай

Курц се оттегли от канцлерския пост в Австрия, но за колко дълго?

Австрийският канцлер Себастиан Курц подаде оставка, само че някои подозират, че той ще се завърне на поста си, написа английският в. " Индипендънт ".

Непосредственото политическо бъдеще на Австрия остава неразбираемо макар трагичните събития от уикенда. Решението на Курц да се отдръпна, откакто против него бе стартирано следствие по съмнения в корупция и корист с доверие постави завършек на напрегната политическа игра, която продължи четири дни, само че като че ли търпя цяла безкрайност. Въпреки оставката си Курц ще остане водач на Австрийската национална партия и няма да се откаже от депутатското си място. В тази си роля той ще продължи да упражнява много въздействие, съобщи пред " Индипендънт " австрийската политоложка Катрин Щайнер-Хемерле.

" Индипендънт " обръща внимание на думите на лидерката на Австрийската социалдемократическа партия Памела Ренди-Вагнер, че Курц ще остане " канцлер в сянка " и ще продължи " подмолно да дърпа конците ". Мнозина към момента си спомнят трагичното рухване от власт на предишното държавно управление на Курц (коалиционното държавно управление с присъединяване на Австрийската партия на свободата) по отношение на по този начин наречената спекулация от Ибиса. Тогава обаче Курц не беше непосредствено забъркан в абсурда и съумя след това да завоюва парламентарните избори даже с по-голям % от гласовете.

Дали и какъв брой бързо ще успее Курц да се завърне на сцената този път обаче е въпрос, на който към момента няма отговор. Срещу него няма повдигнато обвиняване. На прокурорите ще им бъдат нужни месеци, даже години, с цел да открият кой тъкмо е бил забъркан в корупционни афери и доколко, обобщава " Индипендънт ".

Оставката на Себастиан Курц е нов удар за десноцентристите в Европа, откакто немският Християндемократически съюз записва най-слабия си резултат на федерални избори в историята, написа в. " Гардиън ".

Тридесет и пет годишният австрийски канцлер изпадна в недружелюбност броени седмици след изборното проваляне на немските консерватори. Привържениците на Курц се надяват, че той ще продължи да упражнява въздействие върху политиката в ролята си на водач на Австрийската национална партия и на ръководител на парламентарната ѝ група. Курц съобщи канцлерския пост на външния министър Александър Шаленберг на фона на заплахата от избор на съмнение против държавното управление.

Запазвайки депутатското си място, Курц ще си подсигурява и депутатски имунитет, макар че австрийският вестник " Щандард " заяви през вчерашния ден, че досегашният канцлер ще се откаже от имунитета си, с цел да може да потвърди невинността си по отношение на съмненията в корупция, акцентира " Гардиън ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР