Австрийските власти са предупредили разследващия журналист Христо Грозев, че наети

...
Австрийските власти са предупредили разследващия журналист Христо Грозев, че наети
Коментари Харесай

Файненшъл Таймс: Австрия предупредила Христо Грозев, че Русия му готви покушение

Австрийските управляващи са предизвестили проверяващия публицист Христо Грозев, че наети от Русия убийци го търсят интензивно благодарение на локални сътрудници. Това излиза наяве от публикация на " Файненшъл Таймс " (Financial Times), в която в детайли се споделя за работата на българския публицист, който допреди няколко седмици живееше във Виена.

" Австрийските управляващи считат, че там не съм в сигурност ", споделя Грозев, който е част от екипа на проверяващия уебсайт " Белингкат ". Пред изданието той декларира, че някогашен офицер от австрийските специфични служби, действайки по напътствие на съветското разузнаване, е получил достъп до персоналните му данни.

„ И по този начин, до момента в който приятелите му затаяват мирис, Грозев избягал на безвредно място в Северна Америка “, написа ФТ. И продължава: „ тази история е единствено една дребна нишка в непрестанно разширяващия се гоблен от смут, боязън и жертви, подбудени от непровокираното навлизане на Русия. Но тя е мощно увещание за изключителната храброст, която някои публицисти демонстрират в устрема си да разкрият истината за бруталната съветска война както в Украйна (където доста кореспонденти бяха убити), по този начин и в самата Русия и в нейната по-широка орбита (където опозиционните медии са хвърлени в пандиза, заглушени или изгонени). 

В края на декември предходната година Грозев беше разгласен за търсене от съветското Министерство на вътрешните работи.
Въпреки всичко това „ историята на Грозев демонстрира и нещо по-оптимистично: една от подценяваните черти на войната в Украйна е, че тя форсира по невероятен метод идеята на проверяващата цифрова публицистика. Причината, заради която Грозев е в черния лист на Кремъл, е, че " OSINT " реализира немислими до момента равнища на бистрота. Не е изненадващо, че доближените на Путин ненавиждат това ”.

Журналистът сподели пред FT, че ще продължи да работи и има вяра, че следствията му имат значение. Той прибавя, че не съжалява за активността си и " не може да си разреши да се опасява от Путин, другояче той ще завоюва ".

ПРЕДИСТОРИЯ

Елиът Хигинс, английски проверяващ публицист, основава групата Bellingcat през 2014 година, като тя за първи път става известна по отношение на войната в Сирия. Платформата на Хигинс и други организации в този момент употребяват необятни методите за събиране на информация с отворен код във връзка със събитията в Русия и Украйна, написа още в публикацията.  

„ През октомври предходната година Bellingcat разкри самоличността на отдалечения съветски екип за програмиране на ракети, който убива украинци от безвредните си офиси в Москва. В сходство с идеалите на Osint, Грозев изяснява, че е разпознал звеното посредством кръстосана инспекция на бази данни за доставки на храни, мобилни телефони, записи на съветската войска и геолокационни фотоси. Още по-изненадващо е, че през 2020 година Грозев разпознава убийците, които се пробваха да убият Алексей Навални, понастоящем лишен от независимост съветски опозиционер “, напомня изданието.

В умозаключение се споделя: „ трагичното е, че инспекцията не спря злоупотребите с власт на Путин. И Грозев, сходно на доста съветски опозиционни деятели и украинци, се притеснява, че на Запад от дълго време има " отвращение за храброст " в опълчването на Москва. " Това постепенно се трансформира в този момент, след началото на войната... само че прекомерно късно ", споделя самият Грозев.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР