Австрийските власти предприеха акция срещу крайнодясна група, която се предполага,

...
Австрийските власти предприеха акция срещу крайнодясна група, която се предполага,
Коментари Харесай

В Австрия погнаха крайнодясна група, получила дарение от нападателя от Крайстчърч

Австрийските управляващи започнаха акция против крайнодясна група, която се допуска, че има връзки с нападателя от Крайстчърч, осведоми АП.

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц прикани държавното управление "безмилостно " да проверява вероятни връзки сред австрийска националистическа групаи нападателя, откакто е излязла информация, че авторитетен крайнодесен деятел е получил подаяние от името на заподозряния за стрелбата в новозеландския град.

Мартин Зелнер, началник на Движение за идентичността на Австрия, написа в обществена мрежа, че полицията е претърсила жилището му в понеделник и е иззела електронни устройства, откакто е получил огромно подаяние от човек с фамилия Тарант.

Припомняме, 28-годишният австралиец Брентън Тарант мазета близо 50 души и рани десетки други при зверско нахлуване в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия.

Говорител на Министерството на вътрешните работи на Австрия удостовери, че разследващата работа BVT е претърсила жилището на Зелнер във Виена по молба на прокуратурата в град Грац.

"Всяка връзка сред нападателя от Крайстчърч и членове на Движението за идентичността на Австрия би трябвало да бъде изцяло и безмилостно разследвана ", прикани Курц в "Туитър " и добави, че е разговарял с правосъдния министър Йозеф Мозер по въпроса.

"Важно е самостоятелната правосъдна система да употребява всички нужни принадлежности и запаси при провеждащото се следствие дружно със службите за сигурност и за откриване на тези мрежи. Трябва да има цялостна изясненост за всички екстремистки дейности ", означи канцлерът.

Говорител на прокуратурата в Грац разяснява, че прокурори са се натъкнали на дарението като част от следствие против Зелнер за финансови закононарушения.

"Целта на следствието е да се ревизират връзките сред господин Зелнер и нападателя от Крайстчърч ", разясни представителят. Той отхвърли да заяви по кое време е направено дарението, само че означи, че е надалеч по-голямо от други дарения за Зелнер и придвижването.

Повечето дарения са две- или трицифрени, до момента в който това подаяние е минимум четирицифрено, сподели представителят на прокуратурата.

Разследването против Зелнер се базира на антитерористичното законодателство на Австрия.

Самият крайнодесен деятел отхвърля да е забъркан в клането на 15 март. "Нямам нищо общо с офанзивата ", сподели той във видеоматериал, качен в YouTube. Той добави, че е дарил парите на благотворителна организация. Според него повода за дарението евентуално е, с цел да се предизвикат репресивни ограничения против "патриоти ".

През предходната седмица австрийските управляващи оповестиха, че Тарант е посетил Австрия.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР