Австрийската застрахователна група UNIQA купува дъщерни дружества на втората по

...
Австрийската застрахователна група UNIQA купува дъщерни дружества на втората по
Коментари Харесай

Uniqa купува бизнеса в Източна Европа на втората по големина застрахователна компания в Европа

Австрийската застрахователна група UNIQA купува дъщерни сдружения на втората по величина в Европа застрахователна компания - френската AXA на пазарите за напредък в Полша, Чехия и Словакия, оповестиха от компанията. Придобиването води до 5 милиона нови клиенти и 800 милиона евро спомагателни награди. Изкупната цена на бизнеса на френската Axa SA в Източна Европа е на стойност от към 1,1 милиарда евро. Това е и най-голямата покупка в цялата история на групата.

Пет милиона клиенти, 2100 чиновници и 800 милиона евро награди - това са крайъгълните камъни на фирмите на френската AXA Group в Полша, Чехия и Словакия, които UNIQA придобива. Целите на придобиването са животозастрахователни и общо застрахователни сдружения, капиталови медиатори, пенсионни фондове и сдружения за обслужване на AXA Group в тези три страни.

" Ние сме осведомени с фирмите AXA отдавна; те се вписват чудесно в нашата дълготрайна тактика. Силният им фокус върху печелившия бизнес на дребно и уравновесената продуктова композиция допълват съществуващия ни бизнес и ни вършат измежду водачите в сегмента на разрастващия се район на Централна и Източна Европа ", разяснява изпълнителният шеф на UNIQA Андреас Брандстетер.

UNIQA сега има цялостна мрежа на 15 пазара, където предлага цялата си гама от застрахователни решения на 6,8 милиона частни и корпоративни клиенти.

Инвестиции в разрастващи се пазари

UNIQA има и съвсем 20-годишен опит на полския, чешкия и словашкия пазар. Когато през 2011 година беше разкрита дълготрайната тактика на UNIQA 2.0, която ще продължи доникъде на 2020 година, компанията дефинира страните от Централна и Източна Европа като втори главен пазар - след Австрия. Групата работи под марката UNIQA във всички страни като се изключи Русия.

През последните няколко години стопанската система в Полша, Чехия и Словакия се показва добре. С темповете на напредък от приблизително 3% през последното десетилетие, брутният вътрешен артикул на тези страни доста превъзхожда австрийския (1,6%).

" Нашият разбор демонстрира, че растежът ще продължи и ще остане доста по-висок от този в Австрия в дълготраен проект. Следователно тези придобивания съставляват инвестиция в райони с резистентен и непрестанен напредък ", сподели Брандстетер. Докато австрийският осигурителен пазар се чака да нарасне с 1,5% през идната година, прогнозите имат доста по-високи упования за Полша, Чехия и Словакия надлежно с 6.2%, 6.8% и 2.7%.

Печелившият микс

В момента UNIQA е десетата по величина компания на пазара в Полша с 1,5 милиона клиенти, шестата по величина в Чехия с 800 000 клиенти и четвъртата в Словакия с 500 000 клиенти. От своя страна AXA ще добави 3,2 милиона клиенти в Полша, 800 000 в Чехия и 750 000 в Словакия, което прави UNIQA номер пет надлежно в Полша и Чехия и номер четири в Словакия. „ Ние доста ще подобрим позицията си на всеки един от тези пазари.Тази транзакция ще ни донесе нови частни и корпоративни клиенти в три пазара на напредък, на които към този момент сме доста печеливши. Продуктовият микс е съвсем уравновесен - с 35% в животозастраховането и 65% в бизнеса с парцели. Завършването на транзакцията предстои на всички нужни регулаторни утвърждения ", споделя в умозаключение Андреас Брандстетер.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР