Австрийската Raiffeisen Bank International ще продаде основния си бизнес в

...
Австрийската Raiffeisen Bank International ще продаде основния си бизнес в
Коментари Харесай

Raiffeisen Bank продава основния си бизнес в Полша

Австрийската Raiffeisen Bank International ще продаде главния си бизнес в Полша на френската BNP Paribas. Сделката е за 775 млн. евро и би трябвало да бъде финализирана до края на годината, оповестява Reuters.

Френската компания купува Raiffeisen Bank Polska, десетата най-голяма банка в страната по активи, която ще слее със своята BGZ BNP Paribas, затвърждавайки позицията си на шестата по величина банка в Полша.

" Дългогодишният опит на екипа на Raiffeisen Polbank, изключително в дребните и междинните предприятия, корпоративното, капиталово и частно банкиране ще ускори ролята на BGZ BNP Paribas като основен състезател в полския банков бранш и способността му да поддържа растежа на полската стопанска система ", обявиха от френската банка.

Придобиването акцентира решимостта на BNP да се трансформира в главен състезател в Полша и да усъвършенства маржовете на своята BGZ. Това удостовери и ръководителят на полските интервенции на BNP Paribas, казвайки, че договорката ще " нарежда банката доста по-близо до челните 5 в страната ".

 Raiffeisen готви IPO на банката си в Полша
Raiffeisen готви IPO на банката си в Полша

И в това време води договаряния с покупател

Австрийската компания от дълго време умува по какъв начин да позволи казуса с полския си бизнес, като трябваше да избира сред продажба и листване на борсата на полското си поделение.

Raiffeisen влага общо към 800 млн. евро, с цел да получи надзор над Polbank през 2012 година, само че не съумя да осъществя проектите си за нея. Тя държи 3% пазарен дял, а през предходната година облагата й набъбва с 66% до 34 млн. евро.

" По някакъв метод Raiffeisen не съумя да се оправи с полския бизнес. Продажбата е добра вест и цената е оправдана ", съобщи източник на Reuters, поискал анонимност.

Продажбата ще увеличи приходите на австрийската банкова група със 120 млн. евро.

Позитивен банкет

Анализаторите и пазарите приветстваха новината за договорката, а акциите на BNP леко се покачиха.

" Това е тип придобиване, което ни харесва: уголемява положителния франчайз и доставя възвръщаемост на вложенията над цената на капитала ", обявиха от Jefferies, потвърждавайки рекомендацията си за покупка на акции на най-голямата френска банка.

" BGZ постоянно е лишена от ликвидност... Ако BNP поддържа огромна част от депозитите, взети от Raiffeisen, това може да има позитивно влияние върху маржовете на BGZ ", счита анализаторът на Pekao Investment Banking Камил Столарски.

BNP Paribas заяви, че ще купи общ портфейл от корпоративни и потребителски заеми на Bank Polska на стойност 4.5 милиарда евро и 8.1 милиарда евро потребителски депозити, увеличавайки ръководените активи в страната до повече от 24 милиарда евро.

Нежелани заеми

RBI ще би трябвало да резервира нежеланото си портфолио от неприятни заеми на стойност 3.5 милиарда евро в в непозната валута (най-вече швейцарски франкове), което ще бъде трансферирано към нов клон на австрийската банка в Полша.

Полският финансов регулатор KNF изисква тези токсични пакети да останат в ръцете на съществуващите вложители в името на банковата непоклатимост.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР