Австрийската полиция е арестувала трима младежи, включително 14-годишен, за предполагаемо

...
Австрийската полиция е арестувала трима младежи, включително 14-годишен, за предполагаемо
Коментари Харесай

Австрия предотврати нападение срещу Прайд

Австрийската полиция е арестувала трима младежи, в това число 14-годишен, за хипотетично обмисляне на нахлуване по време на Прайд във Виена, оповестиха публични лица, съобщи Агенция Франс Прес.

Мъжете на възраст 14, 17 и 20 години, за които се допуска, че са симпатизанти на " Ислямска страна " (ИДИЛ), са били арестувани преди парада, заяви началникът на Агенцията за вътрешно разузнаване (АВД) Омар Хайяви-Пирхнер.

Той съобщи пред кореспонденти, че " в никакъв случай не е имало опасност " за участниците в парада в центъра на Виена в събота.

" Те са симпатизирали на " Ислямска страна " онлайн и са споделяли екстремистко наличие. В този подтекст обвинените са се фокусирали върху Прайд като евентуална цел за нахлуване ", се споделя в известие на вътрешното министерство.

По време на обиските в две пространства управляващите откриха оръжия и други доказателства против тримата австрийци с босненски и чеченски корени.

Единият от тях към този момент е бил прочут на полицията отпреди. Те са възнамерявали да употребяват " ножове или транспортни средства " при нападението, заяви полицията пред кореспонденти.

Около 300 000 души взеха присъединяване в парада за правата на ЛГБТК.

През ноември 2020 година наказан симпатизант на групировката " Ислямска страна " откри огън в центъра на Виена, като умъртви четирима и рани 23 души, преди полицията да го простреля.

Това беше първото смъртоносно джихадистко нахлуване в алпийската страна.

По-рано тази година съдът във Виена осъди двама хипотетични съучастници на стрелеца на пожизнен затвор, а други двама получиха присъди от 19 и 20 години затвор. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР