Австрия заяви в понеделник, че се стреми да привлече други

...
Австрия заяви в понеделник, че се стреми да привлече други
Коментари Харесай

Австрия търси съюзници да оспори зелените инвестиционни правила на ЕС

Австрия съобщи в понеделник, че се стреми да притегли други страни от Европейския съюз да поддържат правосъдните й дейности против Брюксел за установяване на вложенията в газ и нуклеарна сила като " зелени " , предава Ройтерс.

В петък Виена подаде правен иск против включването на енергийните източници от Европейски Съюз в листата на удобните за климата вложения, което разкри дълбоките разлики сред страните по отношение на това кои енергийни източници да се употребяват за реализиране на задачите, свързани с изменението на климата.

Люксембург удостовери в понеделник, че ще се причисли към дейностите на Австрия . Австрийският министър на околната среда Леоноре Гевеслер сподели, че и други страни може да последват Виена, без да ги посочва.

" Намирам го за безконтролно и безразсъдно ", сподели Гевеслер за решението на Европейски Съюз.

Представител на Европейски Съюз сподели, че Австрия подхваща " дипломатически контакти " с евентуално заинтригувани страни.

Австрия, Германия, Люксембург, Португалия и Дания взаимно приканиха нуклеарната сила да бъде изключена от разпоредбите предишния ноември, когато Европейски Съюз към момента ги изготвяше. Ирландия и Испания също предизвестиха Брюксел да не дефинира вложенията в газ като " зелени ".

Говорител на немското министерство на околната среда сподели, че страната няма да се причисли към правосъдния иск, само че добави, че " добре е, че възраженията против регламента за таксономията в този момент ще бъдат прегледани от съдилищата ".

Така наречената таксономия на Европейски Съюз е справочник с правила, определящ кои вложения могат да бъдат обозначени като удобни за климата, предопределен да насочва вложителите към зелени планове, които ще оказват помощ за реализиране на задачите на блока за понижаване на излъчванията.
 Екологичен потенциал не възрази против вписването на газа и нуклеарната енергетика като екологично устойчиви
Екологичен потенциал не възрази против вписването на газа и нуклеарната енергетика като екологично устойчиви

Ангажиментът на Европа във връзка с изменението на климата остава неизменен

Говорител на Европейската комисия сподели, че е взела под внимание дейностите на Виена, само че няма да разяснява същността на случая.

" Таксономията на Европейски Съюз е значително фокусирана върху възобновимите енергийни източници. Възобновяемите енергийни източници ще продължат да бъдат фокусът на зелените вложители и основаването на зелени финансови артикули ", сподели представителят, добавяйки, че вложенията в газ и нуклеарна сила би трябвало да дават отговор на " строги условия " да бъдат включени.

Съдебният иск на Австрия, заведен пред Общия съд на Европейски Съюз, дава 16 аргумента за какво Брюксел би трябвало да анулира разпоредбите - в това число, че нуклеарната сила не може да извърши условието да " не нанася забележителна щета " на околната среда заради опасения по отношение на радиоактивните боклуци .

Австрийците необятно се опълчват на нуклеарната сила и страната в никакъв случай не е имала атомни централи.

Гевеслер сподели, че е " подвеждащо " да се етикетира газа, който е изкопаемо гориво, като инвестиция в зелена сила.

Европейската комисия след повече от година интензивно лобиране. Някои централни и източни страни от Европейски Съюз твърдяха, че вложенията в газ би трябвало да бъдат включени, с цел да им оказват помощ да се откажат от въглищата, до момента в който други страни, в това число Франция, виждат нисковъглеродната нуклеарна сила като основна за понижаване на излъчванията на парникови газове.

Екологичните организации, в това число " Грийнпийс ", също заведоха каузи предишния месец против разпоредбите, които съгласно тях нарушават личните закони на Европейски Съюз за климата.
 Проучване на WWF: Европейците не считат газа и АЕЦ за стабилно решение
Проучване на WWF: Европейците не считат газа и АЕЦ за стабилно решение

Едва 29% поддържат проекта на Европейска комисия за включване на изкопаемия газ и нуклеарното гориво в Таксономията на ЕС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР