Австрия и германската провинция Бавария обявиха постигането на енергийно-политическо партньорство

...
Австрия и германската провинция Бавария обявиха постигането на енергийно-политическо партньорство
Коментари Харесай

Австрия, Бавария и Хърватия с общ LNG проект в Адриатическо море

Австрия и немската провинция Бавария оповестиха постигането на енергийно-политическо партньорство с Хърватия. Терминалът за газификация на полутечен природен газ (LNG) в северната част на Адриатическо море Krk ще извършва поръчки за Виена и Мюнхен, като задачата е намаляването на зависимостта от вноса на съветски природен газ.

По този метод се подсигурява опцията за интензивно присъединяване на международния пазар на LNG, където газът първо се втечнява, по-късно се замразява и преняса с танкери. Терминалите по-късно поворно газифицират суровинат и я изпращат по газопроводи към разнообразни точки. Идеята е вносът на суровината да се прави основно от Катар и Съединени американски щати, обявиха източници на Euractiv пред изданието.

" Настоящите енергийни провокации ни припомнят, че би трябвало да работим още по-тясно и координирано на европейско равнище, с цел да увеличим нашата резистентност ", сподели австрийският канцлер Карл Нехамер по време на посещаване в Крък в четвъртък. Той и министър председателят на федералният район Маркус Зьодер посетиха хърватския град.
Реклама
" За дълготрайното енергийно доставяне на Бавария гледаме и на юг. Целта е един водопровод за две субстанции - газ в този момент, водород в бъдеще ", изясни Зьодер, представен от Euractiv.

Нехамер и Сьодер също по този начин потвърдиха уговорката си да упорстват за финансиране на плана от страна на Европейския съюз (ЕС). Те споделиха, че съществуващите рамки като Механизма за свързване на Европа (CEF) и REPowerEU - проектът на Европейски Съюз да стане самостоятелен от Русия - могат да обезпечат нужния капитал.

Президентът на Хърватия Андрей Пленкович сподели, че трите държавни управления ще образуват взаимен орган за установяване на по-нататъшни модели на енергийно съдействие. Той също така ще се занимава и с създаване на газопроводи и увеличение на потенциала на хърватския плаващ LNG терминал на северния адриатически остров Крък, оповестява Jutarinji List. Сегашният потенциал на терминала е 3 милиарда куб. метра годишно, като към този момент има основани проекти за удвояването му.

" Нашето предпочитание, в духа на европейската взаимност, е газопроводите и петролопроводите в Хърватия да бъдат в услуга на прилежащите страни. Тази самодейност към Словения, Унгария, Босна, Германия и Австрия съставлява конкретизация на проекти, направени от нашите специалисти ", сподели Пленкович. Словения подсигурява една трета от газовите си потребности с доставки от Алжир В същото време Словения си обезпечи природен газ от Алжир, който ще покрие една трета от потребностите на страната за идващите три години. Споразумението е подписано от Geoplin, най-големият търговец на сила в Словения, и алжирската държавна енергийна компания Sonatrach.
Реклама
Постигнатата сделка обгръща закупуването на към 300 млн. куб. метра природен газ годишно, който ще се доставя по тръбопроводи през Тунис и Италия. Споразумението беше подписано по време на посещаване на словенския външен министър Таня Файон и министърът на инфраструктурата Боян Кумер в Алжир. Договорът влеза в действие от началото на идната година.

Това е единствено първата стъпка от договарянията сред двете страни, като в скоро време се чака подписването на контракт за доста увеличено количество газ за по-дълъг интервал от време. В близкото бъдеще би трябвало да бъде подписан и меморандум за съгласие сред двете страни по тематиката, като се чака и обявление на взаимна работа в бранша на възобновимите източници на сила, написа Euractiv.
Свързани публикации Седмични вести за енергетика: Бъдещето на въглищните региони; Арбитражното дело на " Газпром " с Финландия; 27 ноември 2022, 08:00 Брюксел поставя таван на цената на газа от 275 евро/мВтч, което е покрай рекордната 23 ноември 2022, 12:14 Катар ще обезпечи на Китай полутечен газ за 27 години 22 ноември 2022, 08:49 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР