Австрия днес официално поема от България председателството на Съвета на

...
Австрия днес официално поема от България председателството на Съвета на
Коментари Харесай

С обещание да "защитава" ЕС и концерт в Алпите Австрия поема председателството от България

Австрия през днешния ден публично поема от България председателството на Съвета на Европейския съюз. Церемонията ще се състои в австрийските Алпи под връх Планай, висок 1906 метра. Това е третото европредседателство за Австрия, до момента в който за България бе първото.

На уеб страницата на събитието е насочен апел: " Вземете фамилията и приятелите си на пикник в планината ", както и " Вземете си одеяло за пикник и чанта, цялостна с районни и други австрийски артикули ". ДПА споделя, че на елементарните жители ще бъдат раздадени одеяла и кошници с локални специалитети за голям публичен пикник, а стотици музиканти ще оказват помощ за празничното въодушевление.

През деня ще се организира среща на високо ниво сред премиера Бойко Борисов и австрийския канцлер Себастиан Курц и ще се състои символичното предаване на европредседателството от България на Австрия.

На алпийския стадион ще се състои концерт с присъединяване на музиканти, артисти и хорове от цяла Европа, които ще изпълнят австрийски и интернационалните шлагери. Очакват се към 7000 посетители, които ще вземат участие на фамилен алпийски пикник към горната станция на лифта на Планай, и 20 000 посетители, които ще са в долината, показва Българска телеграфна агенция.

" Това събитие е съзнателно " насочено към хората ", съобщи пред ДПА източник от офиса на Курц, добавяйки, че умишлено е било решено събитието да се провежда отвън " технократската " атмосфера на Виена. " Няма подозрение, че Европейски Съюз би трябвало по-добре да дава отговор на потребностите на жителите си ", сподели той.

Приоритетите - сигурност и миграция

Мотото на австрийското председателство е " Европа, която пази ". На уеб страницата му се показват три целта – сигурност и битка с незаконната миграция, обезпечаване на разцвет и конкурентоспособност посредством цифровизация и непоклатимост в прилежащите на Европейски Съюз страни (европейска вероятност за Западните Балкани/Югоизточна Европа).

 Скрийншот от уеб страницата на събитието
Скрийншот от уеб страницата на събитието

" Австрия гледа на ролята си по време на идното председателство на съвета като на безпристрастен медиатор. Предвид географското й разположение в сърцето на Европейски Съюз нейното обвързване да бъде неутрална и в сходство с обичайна й роля да бъде строител на мостове, Австрия ще постави старания да способства за единството в Европейски Съюз по време на председателството на съвета ", се споделя още на уеб страницата.

Още преди началото на европредседателството канцлерът Себастиан Курц даде поръчка за твърда позиция за миграцията, като съобщи, че неговата страна ще стартира сама да основава центрове за претенденти за леговище отвън Европейски Съюз, в случай че проточилата се парализа в търсенето на общоевропейско решение по въпроса не бъде преодоляна.

Консервативният водач Курц и неговите крайнодесни младши съдружни сътрудници лобират за промени в Европейски Съюз, които биха лишили пълномощия за политически решения от Брюксел. " Надявам се, че ще успеем да сложим по-остър фокус върху правилото на субсидиарността (по време на нашето председателство), да убедим Европа, че има задания, с които районите и страните членки би трябвало да се заемат, и че има по-малко на брой, само че не по-малко значими задания за Европейски Съюз ", съобщи Курц в тирада наскоро.

Решителен водач

31-годишният канцлер, който е разпален планинар, завоюва националните избори предходната година, като заложи на обещания за промени и уверено водачество. В един от предизборните си клипове Курц беше показан по какъв начин изкачва планина в мрака преди зазоряване и стига върха тъкмо когато слънцето се издига над хоризонта.

" Години наред Курц интензивно използваше присъщ жанр на връзка, отличаващ се със знаци ", сподели Томас Хофер, влиятелен политически съветник и пълководец от Виена. Военната и полицейска акция при започване на седмицата също беше част от тази тактика на знаци и имидж, посочи той.

На словенската граница за репортерите беше издигната специфична наблюдателна платформа, за получат допустимо най-хубав взор към 700-те офицери и бойци, които демонстрираха по какъв начин биха отблъснали една нова вълна от мигранти. Полицейски кадети заместваха мигрантите, а високоговорители озвучаваха учението със запис на шумно голям брой от хора.

Курц се гордее с ролята си за затварянето на Балканския миграционен маршрут при започване на 2016 година, когато беше външен министър, в съгласуваност с други страни в района. В рамките на Европейски Съюз Курц е измежду тези национални водачи, които упорстват да се затворят външните граници на блока за мигранти с нередовни документи и за основаване на центрове за култивиране на молбите за леговище отвън съюза.

Въпреки че ротационното председателство на Европейски Съюз е предопределено по-скоро да реализира съгласуваност сред 28-те страни от блока, а не да ги управлява политически, Курц се постара да си построи имиджа на водач за въвеждането на твърди миграционни политики.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (269)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР