Австрия да подкрепи разширяването на Шенгенското пространство за свободно движение.

...
Австрия да подкрепи разширяването на Шенгенското пространство за свободно движение.
Коментари Харесай

Шефът на Европарламента опитва да убеди Австрия да подкрепи разширяването на Шенген

Австрия да поддържа разширението на Шенгенското пространство за свободно придвижване. За това ще упорства ръководителят на Европарламента Роберта Мецола, която е на двудневно посещаване в страната.

Преди 11 години Европейската комисия и Европейският парламент показаха поддръжка за присъединението на България и Румъния в Шенгенското пространство. Разбирам, че Австрия има съображения, само че желая да я убедя, че ще намерим излаз, увери ръководителят в изявление.

Мецола, която е представителка на Европейската национална партия, означи, че наложеното от Австрия несъгласие на приемането на България и Румъния в Шенген се отразява по разнообразни способи на жителите на двете страни. Малтийката изрази убеденост, че ще бъде реализирано единодушие по оферти от Европейската комисия пакт по въпросите на бежанците и мигрантите.

Междувременно немският вътрешен министър Нанси Фаезер се срещна с австрийския си сътрудник в Берлин и предизвести, че най-голямата в света зона за свободно пътешестване - Шенгенското пространство е в заплаха.
Виждам, че Шенген е в заплаха, в случай че не успеем в действителност да реализираме съглашение през идващите няколко месеца. Всички желаеме Европа на отворените граници, а сега сме принудени да правим граничен надзор, без значение дали става дума за Австрия, или за нас. И това в последна сметка не е общото ни схващане за отворена Европа във връзка с вътрешните граници.
Нанси Фаезер, министър на вътрешните работи на Германия

Тя съобщи, че се надява да има резултати за нови съглашения от Европейски Съюз за това по какъв начин да се управлява миграцията, когато министрите на вътрешните работи се срещнат за диалози в Люксембург на 8 юни.
Понастоящем броят на мигрантите в Австрия понижава. В момента водим доста интензивни полемики в Германия и в Италия. Затова всички ние имаме задачата и предизвикването дружно да създадем още една крачка напред и да се придвижим един към различен.
Герхард Карнер, министър на вътрешните работи на Австрия

На срещата в Люксембург ще бъде показан отчет за положението на Шенген през 2023 година, който ще послужи и като основа за политически полемики и ще бъде ориентиран към Шенгенския съвет.

След като Австрия блокира Румъния и България за Шенген през декември предходната година - Еврокомисията приканва Шенгенският съвет да разреши на двете страни да се причислят изцяло към пространството. От отчета излиза наяве, че Комисията счита, че участието на двете страни ще укрепи в допълнение европейското единение.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР