Австриец, избягал от нацистите със семейството си през Втората световна

...
Австриец, избягал от нацистите със семейството си през Втората световна
Коментари Харесай

Австриец завеща милиони евро на френско село, крило го от нацистите

Австриец, избягал от нацистите със фамилията си през Втората международна война, завеща огромна част от положението си на френско село, чиито поданици ги укривали в продължение на години, оповестява Българска телеграфна агенция.

Ерик Швам, който умря на 90-годишна възраст на 25 декември, изиска в наследството си изненадващият подарък да отиде за Шамбон-сюр-Линьон, което е ситуирано на отдалечено планинско плато в Югоизточна Франция. Селото имало огромна протестантска общественост, известна с това, че дава леговище на хора в потребност.

„ Това е огромна сума за селото “, сподели кметът Жан-Мишел Ейро.

Той отхвърли да уточни точната сума, защото формалностите към наследството още се уреждали, само че неговата предшественичка на поста съобщи пред локален уеб страница, че два пъти се е срещала с Швам и брачната половинка му, че става дума за към 2 милиона евро. Швам и фамилията му идват в селото през 1943 година и били скрити в учебното заведение по време на войната, като останали до 1950 година Той по-късно следва фармация и се дами са католичка от района на Лион, където те живели.

Ейро сподели, че Швам изискал парите да бъдат употребявани за просветителни и юношески начинания, в частност за стипендии. Шамбон-сюр-Линьон е приютило и защитило 2500 евреи по време ва втората международна война, а жителите му са почетени като „ Праведници на света “ от израелския мемориален център на Холокоста „ Яд Вашем “.

През вековете селото е приемало разнообразни хора, бягащи от религиозно или политическо гонене – от свещеници, принудени да се крият по време на Френската гражданска война, до испански републиканци през гражданската война в родината им през 30-те години на XX век, а през последните години – мигранти и бежанци от Близкия изток и Африка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР