Гласов референдум: Австралия ще проведе исторически глас на коренното население през октомври

...
Австралийците ще гласуват на исторически референдум на 14 октомври, за
Коментари Харесай

Австралийците ще гласуват на исторически референдум на 14 октомври, за да решат дали да приемат глас на коренното население в парламента.

Ако бъде одобрено, гласуването ще признае аборигените и жителите на островите от Торесовия пролив в конституцията на страната и ще създаде постоянен орган за тях, който да дава съвети относно законите.

Предложението е обект на ожесточен дебат в Австралия.

Страната не е имала успешен референдум в почти 50 години.

За да успее, мнозинството от австралийците трябва да гласуват „за“. Също така трябва да има подкрепа от мнозинството в поне четири от шестте австралийски щата.

Съставът, функциите и правомощията на органа - чиито съвети няма да бъдат обвързващи - след това ще бъде проектиран и обсъден от парламента.

Обявявайки датата на изборите на митинг в Аделаида, министър-председателят Антъни Албанезе нарече гласуването „един път шанс за поколение да обединим страната си и да я променим към по-добро".

The Voice ще бъде "комитет от местни австралийци, избран от местни австралийци , давайки съвети на правителството, така че да можем да постигнем по-добър резултат за местните австралийци“, каза той.

„От вас се иска... да кажете „да“ на идея, чието време е дошло – да кажем „да“ на покана, която идва директно от самите аборигени и жителите на островите от Торесовия пролив. документ през 2017 г., наречен Изявлението на Улуру от сърцето. Изготвено от повече от 250 лидери на местното население, изявлението се счита за най-добрия – макар и не единодушен – призив за действие за реформи, които засягат австралийците от коренните нации.

Какво е предложението на Австралия „Гласът към парламента“?

Австралия е единствената страна от Британската общност, която никога не е подписвала договор със своите коренни жители, а защитниците казват, че Гласът е важна стъпка към помирението.

Местните австралийци са изправени пред непропорционални нива на неравностойно положение в обществото - нещо, което Австралия отдавна се бори да преодолее.

Лидерът на опозицията Питър Дътън, опонент на Voice, казва, че това не е достатъчно подробности зад предложението и спорно твърди, че то може да раздели расово австралийците.

Но много активисти на кампанията „Не“ – включително г-н Дътън – са обвинени в подстрекаване на раса и разпространение на дезинформация .

Те на свой ред обвиниха кампанията "Да" в елитаризъм и в отхвърляне на основателните опасения на обикновените австралийци.

Застъпниците на психичното здраве предупредиха, че интензивността и тонът на дебата оказват влияние върху коренното население.

Австралия за последно проведе референдум през 1999 г., когато избра да не става република.

Само осем от 44-те референдума в Австралия бяха успешни - последният през 1977 г. Нито един не мина без двупартийна подкрепа.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР