Австралийско-български бизнес съвет е основан от група българи в различни

...
Австралийско-български бизнес съвет е основан от група българи в различни
Коментари Харесай

Активизираме търговското сътрудничество с Австралия

Австралийско-български бизнес съвет е учреден от група българи в разнообразни бизнес сфери за подсилване и задълбочаване на комерсиалните връзки сред България и Австралия. Това стана ясно по време на среща сред заместник-министъра на стопанската система Лилия Иванова и Кейт Лоугън, дипломат към Посолството на Австралия в Атина, което дава отговор и за България.

Тема на диалог бе и един от целите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз в региона на комерсиалната политика през първата половина на предходната година, когато бе признат мандат и започнаха договарянията по съглашения за свободна търговия с Австралия и Нова Зеландия. Зам.-министър Лилия Иванова посочи, че България, дружно с останалите държави-членки на Европейски Съюз, е подкрепила договарянето на широкообхватно, амбициозно и уравновесено съглашение, при деликатен метод към сензитивните селскостопански артикули. По думите й налице са предпоставки за разширение на пазарните ниши в Австралия за българския експорт на лекарства, мотори и електрически апарати, медицински принадлежности, етерични масла, слънчогледови семена и други „ Страната ни също по този начин отдава значително значение на привличането на австралийски вложения и разнообразяването на тяхната отраслова конструкция в посока на производства с по-висока добавена стойност “, акцентира икономическият заместник-министър.

Двете страни показаха сходството във вижданията за изгодите от една отворена и предсказуема система на търговия, което ще сътвори причина за договаряне на амбициозни условия на съвместен достъп до пазарите на артикули, услуги и публични поръчки, както и във връзка с другите обхванати от бъдещото съглашение въпроси.

Двустранният стокообмен бележи мощен растеж от 2.5 пъти през интервала януари-октомври 2018 година в следствие главно на обновен импорт на медни руди и концентрати при нулеви стойности за първите 10 месеца на 2017 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР