Австралийският премиер Скот Морисън коментира, че твърденията за заговор за

...
Австралийският премиер Скот Морисън коментира, че твърденията за заговор за
Коментари Харесай

Австралия разследва китайски заговор за поставяне на шпионин в парламента

Австралийският министър председател Скот Морисън разяснява, че изказванията за скрит план за китайски разузнавач в Народното събрание на Канбера са " надълбоко смущаващи ", оповестява БиБиСи.

Обвиненията, първо излъчени от локалната мрежа Nine настояват, че обвинен китайски шпионски кръг е желал австралиец с китайско родословие, да се кандидатира за народен представител . След това, 32-годишният мъж е умрял при необясними условия .

Китай отхвърля обвиняванията, а локалната шпионска организация в Австралия удостоверява, че организира следствие . В рядко обществено изказване организацията съобщи, че приема съществено обвиняванията. Морисън съобщи, че намира отчетите за обезпокоителни, само че предизвести да не се " прибързва със заключенията ".

В неделя, Nine заяви, че обвинените китайски сътрудници са се обърнали към търговеца на първокласни коли Ник Джао преди общите избори в Австралия, които се организираха през май. Твърди се, че са му препоръчани 680 000 $, с цел да финансира кандидатурата си за място в Мелбърн като претендент за ръководещата Либерална партия, в която Джао е член.
 Китай смъмри Австралия - сравнила я с нацистка Германия
Китай смъмри Австралия - сравнила я с нацистка Германия

Пекин застрашавал суверенитета на Австралия съгласно австралийски народен представител

Джао осведоми Австралийската организация за разузнаване на сигурността предходната година. Той е открит мъртъв в хотелска стая в Мелбърн през март. Полицията не съумя да откри по какъв начин или за какво е умрял , а гибелта му провокира следствие.

Nine също по този начин оповестява, че мъж, който твърди, че е китайски разузнавач, е кандидатствал за леговище в Австралия , в различен, откъслечен с този, случай.

Съобщава се, че Уан " Уилям " Ликиан е дал на управляващите информация за интервенции в Хонконг, Тайван и Австралия , казвайки, че е " персонално взел участие " в шпионаж . Уан също разяснява пред Nine, че е осведомен с няколко китайски шпиони, които оперират в Австралия и се пробват да повлияят на политиката.

Китай отхвърла изказванията на Уан и изяснява, че той е незает дезертьор, наказан за машинация, преди да избяга от родината си с подправен паспорт. В изказване генералният шеф на ясвтралийските служби Майк Бърджис разяснява: " Австралийците могат да бъдат спокойни , че осведомени се от по-рано с въпросите, които са обявени през днешния ден, и интензивно ги проверяваме . "

Той добавя, че няма да разяснява повече , в сходство с " дългогодишната процедура ", само че добави: " Враждебната активност на задграничното разузнаване продължава да съставлява действителна опасност за нашата нация и нейната сигурност ".

Морисън съобщи, че държавното управление му е решено да резервира австралийците " свободни и сигурни ", само че прикани хората да не вършат заключения, до момента в който се организира следствие. " Австралия не е наивна по отношение на заканите , пред които е изправена ".

Депутатът Андрю Хасти, който управлява комисията по разузнаване и сигурност на Народното събрание разяснява, че е наясно с изказванията и е угрижен от " доста, доста месеци . Това е като от шпионски разказ, случва се в Мелбърн безнаказано ".
 Австралия противодейства на непозната интервенция измежду студенти, вижда опасност от Китай
Австралия противодейства на непозната интервенция измежду студенти, вижда опасност от Китай

Разузнаването следи сътрудници на научни проучвания и финансови покупко-продажби с страни

Китайски представители отхвърлят обвиняванията, заявявайки, че Пекин не се намесва във вътрешната политика на други страни . Говорителят на външното министерство Ген Шуан упрекна хората и медиите, че " са се захванали с мислени страхове . Те непрекъснато измислят случаи за по този начин наречените китайски шпиони , проникващи в Австралия ".

Някои политици упрекват Пекин, че се пробва да проникне в Канбера посредством дарения и други средства . Други обаче считат, че обвиняванията подхранват ксенофобия и излагат на риск просперитета на нацията , тъй като Китай е най-големият търговски сътрудник на Австралия.

По-рано, някогашният министър председател Малкълм Търнбул призна за " смущаващи отчети за китайското въздействие ", изказване, което поредно се отхвърля от Пекин, който от време на време упреква Австралия в " нрав от Студената война ".

По-рано тази година новоизбраният китайско-австралийски народен представител Гладис Лиу бе изправена пред сериозна инспекция , откакто австралийски медиии оповестяват предишните й връзки с групи, свързани с Пекин. Тя изрично отхвърля да има разграничени в лоялността си, а министър председателят Скот Морисън съобщи, че е станала жертва на акция за " очерняне ".
 Австралия уголемява лиценза за ликвидиране за шпионите си
Австралия уголемява лиценза за ликвидиране за шпионите си

Дава на шпионската си организацията повече автономност на задачи в чужбина
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР