Австралийският премиер Антъни Албанезе и китайският президент Си Дзинпин скоро

...
Австралийският премиер Антъни Албанезе и китайският президент Си Дзинпин скоро
Коментари Харесай

Австралийският премиер Албанезе ще се срещне със Си Дзинпин в дългоочакваното посещение в Китай

Австралийският министър председател Антъни Албанезе и китайският президент Си Дзинпин скоро ще седнат за двустранна среща, провокирана от сушата, в Пекин.

Г-н Албанезе, който кацна в Шанхай в събота, е първият австралийски водач, посетил Китай от 2016 година насам.

Посещението се преглежда като основен миг в размразяването на връзките след поредност от разногласия за търговия и сигурност.

Търговията ще бъде преди всичко в дневния ред - господин Албанезе приканва за унищожаване на китайските мита върху австралийски артикули.

Очаква се господин Си да изиска повече достъп до основни австралийски браншове.

" Какво Казах, че би трябвало да си сътрудничим с Китай там, където можем, да не сме съгласни там, където би трябвало, и да се ангажираме в нашия народен интерес “, сподели Албанезе пред кореспонденти в Пекин в понеделник преди срещата.

Пътуването му следва надълбоко дипломатическо заледяване, провокирано от - наред с други неща - апелите на Австралия за следствие на произхода на Covid-19 и икономическите наказания, въведени от Пекин върху основен австралийски експорт като говеждо, вино и ечемик.

Съвпада и с 50-годишнината от емблематичното посещаване на Гоу Уитлам в Китай при Мао Цзедун през 1973 година, отбелязвайки първото пътешестване на австралийски министър-председател след установяването на дипломатически връзки.

Австралия и Китай обмислят нови способи за изцеление на остарели рани

Но лист на пречките и опасенията за сигурността ще витаят над договарянията в понеделник.

Австралийският публицист Янг Хънджун - чието здраве се твърди, че бързо се утежнява - е в пандиза в Китай по обвинявания в шпионаж от 2019 година, а господин Албанезе е изправен пред напън вкъщи с цел да обезпечат освобождението му.

Нарастващите военни връзки на Канбера с Вашингтон и неотдавнашното преразглеждане на нейната отбранителна позиция - необятно обсъждана като ориентирана към противопоставяне на Китай - може да затрудни двете страни да намерят общ език отвън икономическите ползи, споделят анализатори.

Някои специалисти предвиждат, че Пекин може да упорства за по-голям достъп до ресурсите на Австралия и секторите на възобновимата сила, само че през последните години австралийското държавно управление предприе ограничения за възпрепятстване на китайската благосъстоятелност върху сериозни минерали и минни планове.

Още за тази история

Публикувано преди 3 дниПубликувано преди 2 дниПубликувано преди 5 часаПубликувано преди 6 часа
Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР