Австралийският министър-председател Антъни Албанезе ще посети Китай в началото на

...
Австралийският министър-председател Антъни Албанезе ще посети Китай в началото на
Коментари Харесай

Австралийският министър-председател обявява посещение в Китай часове преди да замине за САЩ, за да се срещне с Байдън

Австралийският министър-председател Антъни Албанезе ще посети Китай при започване на ноември, заяви неговият кабинет

ByROD MCGUIRK Associated Press 21 октомври 2023 година, 21:48 ч. Китай при започване на ноември, заяви неговият офис в неделя часове преди той да отлети за Съединените щати, с цел да се срещне с президента Джо Байдън.

Офисът на Албанес също сподели, че Китай се е съгласил да преразгледа осакатяващите цени, които наложи върху австралийското вино, които дейно блокираха търговията с най-големия експортен пазар на винопроизводителите от 2020 година насам.

Албанес ще стане първият австралийски министър-председател, посетил Китай от седем години, когато пътува до Пекин и Шанхай от 4 до 7 ноември.

Той ще се срещне с президента Си Дзинпин и министър председателят Ли Цян в Пекин и по-късно участват на Китайското интернационално ревю за импорт в Шанхай.

Посещението в Китай и евентуален пробив в разногласието за виното бележат по-нататъшно възобновяване на двустранните връзки, откакто лявоцентристката Лейбъристка партия на Албанезе завоюва изборите предходната година след девет години консервативно ръководство в Австралия.

„ Очаквам с неспокойствие да посетя Китай, значима стъпка към обезпечаване на постоянни и продуктивни връзки “, сподели Албанезе в изказване.

„ Приветствам напредъка, който постигнахме за връщане на австралийски артикули, в това число австралийски вино, за китайския пазар. Силната търговия е от изгода и за двете страни “, добави Албанезе.

Албанецът одобри покана преди седмици да посети Китай тази година, само че намирането на подобаващи дати беше предизвикателство.

Albanese е на посещаване във Вашингтон, окръг Колумбия, с цел да се срещне с Байдън тази седмица и ще се върне в Съединените щати след визитата си в Китай, с цел да участва на форума на водачите на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие в Сан Франциско от 15-17 ноември.

Това ще бъде деветият път, когато Байдън се среща с Албанезе като министър-председател. Първата среща беше в Токио часове откакто Албанезе постави клетва като водач на държавното управление през май предходната година.

Очаква се полемиките тази седмица да обзет договорката AUKUS, в която Съединените щати и Англия ще си сътрудничат, с цел да обезпечат на Австралия флот от подводници, задвижвани от американска нуклеарна технология, с цел да се опълчват на по-напорист Китай.

Лидерите също ще търсят повече съдействие за чиста сила, сериозни минерали и противопоставяне на изменението на климата.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР