Австралийският министър-председател Антъни Албанезе ще пътува до Пекин в събота,

...
Австралийският министър-председател Антъни Албанезе ще пътува до Пекин в събота,
Коментари Харесай

Австралийският Албанезе се отправя към Китай, рекламирайки „последователен, стабилен“ ангажимент

Австралийският министър-председател Антъни Албанезе ще пътува до Пекин в събота, малко повече от 50 години от историческия мандат на неговия предходник Гоу Уитлам пътешестване до Китай.

Но до момента в който Албанезе може да следва стъпките на Уитлам, който построи връзки с Китай през 1972 година, той внимаваше първо да пътува до Съединените щати, по този начин нареченият „ безконечен другар “ на Австралия ”.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Обединеното кралство разпорежда контракт за 4 милиарда $ за създаване на нуклеарни подводници AUKUS Австралия отхвърля конституционната промяна за признание на коренното население Австралия отхвърля да анулира китайския наем на пристанище след обзор на сигурността завършек на списъка

Albanese удостовери точните дати на дълго плануваното си посещаване в Китай – 4-7 ноември – единствено часове преди да се качи на самолета за Вашингтон, окръг Колумбия, и също по този начин разгласи някои политически начинания – в това число за австралийските винопроизводители – което демонстрира евентуално топене на връзките на Австралия с Пекин.

„ Постоянната, непрекъсната ангажираност с нашите интернационалните сътрудници води до резултати за Австралия “, написа министър-председателят на X предходната седмица.

В Белия дом Албанезе и неговият сътрудник се любуваха на обилна държавна вечеря на фона на задълбочаващите се връзки на Канбера със Съединени американски щати в региона на сигурността и начинания като Quad и договорката за нуклеарната подводница AUKUS, които провокираха безредици в Пекин.

Ема Шортис, старши откривател по интернационалните въпроси и въпроси на сигурността в Австралийския институт, сподели пред Ал Джазира, че държавното управление на Албанезе „ доста ясно … удвоява съюза на Съединени американски щати “, като в същото време има „ желание “ да „ стабилизира връзките с Китай и изключително комерсиалните връзки. “

Китай е най-големият търговски сътрудник на Австралия.

„ Това е необикновено сложна линия за прекосяване и мисля, че просто ще би трябвало да изчакаме и да забележим по какъв начин ще се оправят “, сподели Шортис.

Посещението на Албанец в Китай – първото на австралийски водач от седем години – идва след пътешестване за създаване на мостове на външния министър Пени Уонг през декември 2022 година

Една група, която ще разчита на неговите дипломатически умения, ще бъдат австралийските винопроизводители.

Матю Римър, професор по право на интелектуалната благосъстоятелност и нововъведенията в Технологичния университет на Куинсланд, означи, че със разногласието за цените за вино, който в този момент е спрян в Световната комерсиална организация, има късмет на напредъка.

„ Може би този спор може да бъде позволен напълно по време на визитата “, сподели той пред Ал Джазира.

Китай в миналото беше най-големият покупател на австралийско вино и налагането на мита от Пекин през 2020 година остави лозята с голямо свръхпредлагане.

Но Римър отбелязва, че комерсиалните договаряния няма да бъдат ясни поради сложността на връзките сред двете страни.

Австралийските разследващи организации показаха „ угриженост, че Китай се е насочил към поверителна информация и търговски секрети на австралийски проучвателен институции “, сподели той. „ Без подозрение интелектуалната благосъстоятелност и търговията ще бъдат сензитивна тематика. “

„ Начална точка “

Албанец пристигна на власт през 2022 година на фона на очаквания за възобновяване на китайските връзки, които при консервативното държавно управление на предшественика Скот Морисън се утежниха по редица въпроси от търговски разногласия до COVID-19, обвинявания в политическа интервенция и шпионаж, както и правата на индивида.

Връщането на австралийския публицист Ченг Лей в Австралия по-рано този месец след три години в китайски арест спомогна за повишение на очакванията за евентуално топене на двустранните връзки.


Все отново Кевин Ям, хонконгски юрист и либерален деятел, който в този момент живее в Австралия, сподели пред Al Jazeera, до момента в който визитата на Албанезе може да бъде добра „ насочна точка “, то е значимо и за Албанезе да „ покачваме нещата и да настояваме за неща, които би трябвало да бъдат настоявани “.

Ям е един от осемте хонконгски изгнаници, „ търсени “ от хонконгската полиция, откакто Пекин наложи Закон за националната сигурност през 2020 година, който съгласно Amnesty е „ унищожил “ свободите на територията. < /p>

Той показва, че има и други двама австралийци – блогърът за народна власт Янг Хенгджун и деятелят за народна власт от Хонконг Гордън Нг – чиито случаи „ би трябвало да бъдат пламенно повдигани на всевъзможни срещи с китайските управляващи “.

В сряда Албанезе удостовери, че ще употребява визитата си, с цел да повдигне случая с Янг, който е арестуван в Китай от 2019 година

Ям се надява, че австралийският водач ще повдигне и случая на Нг, либерален деятел от Сидни, „ който лежи в пандиза в Хонконг поради ролята си в придвижването за народна власт в Хонконг “. < /p>

Говорейки особено за Хонконг, Ям означи, че 100 000 австралийци живеят на китайска територия, което значи, че това е в „ националния интерес на Австралия “ за „ свободите, които Хонконг има харесах “, с цел да се върна.

Междувременно Албанезе тихомълком повдигна и случая на различен австралийски публицист, който лежи в чуждестранен затвор – Джулиан Асандж – по време на визитата си във Вашингтон, окръг Колумбия.

Шортис споделя, че това евентуално се дължи на възходящия напън от поддръжниците на Асанж, в това число възходящ брой представители в австралийския парламент, които гласно се застъпват за неговата независимост.

В момента Асандж е в пандиза в Обединеното кралство в очакване на изгонването му в Съединени американски щати, където се търси по престъпни обвинявания за откриване на поверителни военни записи и дипломатически грамове през 2010 година

„ Хората би трябвало да задават въпроси за какво на Асандж не е разрешено да се прибере вкъщи, откакто се допуска, че сме най-хубавият другар на Съединените щати в света “, сподели Шортис.

Това е контрастност с връзките на Австралия с Пекин, където Ям отбелязва, че има „ доста разлики “ сред двете страни.

Все отново, макар че също има свои персонални разлики с китайското държавно управление, Ям вижда визитата в Китай като „ положително нещо “, стига Албанезе да повдига въпроси оттатък „ комерсиалните спънки “ и „ [държи] твърдо крайния си резултат “.

Албанците ще дойдат в Китай няколко седмици, откакто Си одобри съветския президент Путин и други международни водачи за форума „ Един пояс, веднъж “ (BRI).

Докато Китай „ старателно преследва самодейността „ Един пояс, веднъж “, Австралия до момента „ не желае да се причисли “, сподели Римър.

Австралийският щат Виктория, тогава под управлението на друго лейбъристко държавно управление, беше подписал авансово съглашение за присъединение към самодейността през 2018 година, само че беше наложено несъгласие от държавното управление на Морисън на фона на опасения за чужбина покупко-продажби, за които се твърди, че са „ несъвместими “ с външната политика на Австралия.

Решението пристигна в миг, когато връзките сред Пекин и Канбера бяха най-ниски за всички времена.

Но даже когато Австралия се пробва да поправи оградите, тя работи деликатно.

С разширението на въздействието на Китай в Тихия океан правителството на Албания възобновява връзките си с страни там.

Докато форумът на BRI се организира в Пекин, Канбера беше хазаин на министър-председателя на Фиджи Ситивени Рабука, а заместникът на Рабука отиде в Китай.

Австралия също се възползва от опцията да разгласи нов път към непрекъснато престояване за жители на тихоокеански островни страни и Източен Тимор, прочут също като Източен Тимор, политика, която тихоокеанските островни страни имат от дълго време призоваваше на фона на климатичната рецесия.

Посещението на Уитлам в Китай беше удивително първо измежду западните водачи.

Десетилетия по-късно Albanese се стреми не да прави талази, а да успокоява от време на време разчувстваното море.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР