Австралийските учени за първи път записаха на видео всички етапи

...
Австралийските учени за първи път записаха на видео всички етапи
Коментари Харесай

Смъртта на белите кръвни клетки – за първи път на видео

Австралийските учени за първи път записаха на видео всички стадии от гибелта на левкоцитите (белите кръвни клетки) на индивида. Благодарение на видеото биолозите изяснили, че умиращите кафези се пробват да изпратят сигнал за злополучие на своите сътрудници по имунна система. Учените са разказали за откритието на страниците на сп. Nature Communications, оповестява The Guardian.

Учените от мелбърнския университет Ла Троуб се възползвали от таймлапс микроскопия – („ таймлапс “ безусловно значи „ пропуснато време “). Преди учените считали, че гибелта и разпадът на клетките е инцидентен развой. Видеото посочило високото равнище на обмисляне на клетъчната гибел. Биолозите разкрили три стадия на този развой – раздуване, взривяване и разпад.

„ В началните стадии на умиране клетката стартира да образува издутини. При взривяването ѝ от всички страни излизат клончета, сходни на огърлица, които по-късно се разпадат на обособени „ перли “. Околните кафези с лекост гълтам тези фрагменти. Но по-скоро в „ перлите “ има избрани молекули – в случай че ги изяде жива клетка, те изпращат сигнал на другите левкоцити: внимание, заплашва ви патологичен микроорганизъм “, споделя Джорджия Аткин-Смит (Georgia Atkin-Smith), съавтор на проучването.

Учените кръстили тези „ колиета “ „ перловидни апоптоди “. Дължината им осем пъти надвишава дължината на изходната клетка, а за функционалностите им биолозите не стигнали до единомислещо мнение. Това може да е както инструмент за предизвестие на прилежащите кафези за настъпването на рискова зараза, по този начин и механизъм, който форсира разпространяването на патогенни микроби и вируси по организма.

В последно време новите технологии за визуализация все по-често се ползват в микробиологичните проучвания.

Например през май 2015 година американски и английски учени показаха видео, което показва, че Т-клетките на имунната система наблюдават и унищожават раковите кафези. Изображенията за видеото във висока резолюция са получени благодарение на два метода за микроскопия – конфокална и светлинен лист.

Наложило се учените да снимат обособени срезове, а по-късно да ги „ съшиват “ за приемане на триизмерни изображения на цяла клетка.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР