Австралийски учени от Университета в Аделаида са изследвали 5.2 милиона

...
Австралийски учени от Университета в Аделаида са изследвали 5.2 милиона
Коментари Харесай

Австралийски учени: Ботове водят войната в Украйна

Австралийски учени от Университета в Аделаида са изследвали 5.2 милиона изявления, споделени сред 23 февруари и 8 март в Twitter, и са открили, че сред 60 и 80% от тях са дело на ботове. 90 % от туитовете са про-Украйна, демонстрират данни от.



Изследователите са анализирали 5,2 милиона изявления в Twitter — туитове, ретуити, цитати и отговори на туитове, с цел да схванат по какъв начин бот-активността може да повлияе на онлайн полемиките за спора сред Русия и Украйна и по какъв начин ботовете могат да повлияят на човешките страсти.

Публикациите, включени в изследването, са открити по хаштагове като „ StandWithPutin “, „ StandWithRussia “, „ SupportRussia “, „ StandWithUkraine “, „ StandWithZelenskyy “ и „ SupportUkraine “.

Бот сметките са разпознати благодарение на програмата Ботометър на Университета в Индиана — програмен продукт, който оказва помощ за идентифицирането на бот сметки.

„ Можем да кажем, че сред 60 на 100 и 80 % от сметките, публикуващи туитове с тези хаштагове, които изучавахме през първите две седмици на войната, бяха ботове, които определихме като такива благодарение на Ботометъра “, сподели Джошуа Уот, един от откривателите, представен от The Print.

Според Уат не е ясно дали ботовете са повлияли на хората да избягат от Украйна или Русия. Уат добави: „ Не можем да заключим къде се случва това заради липса на географска информация за произхода на сметките “.

Според откривателите 90.16 % от сметките, които са коментирали войната Русия-Украйна, са про-Украйна и единствено 6.80 % са про-Русия. „ Балансирани сметки “ — тези, които демонстрираха смесено държание, съставляват 3,04 на 100.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР