Австралийски изследователи са създали мастни наночастици, съдържащи много къси РНК

...
Австралийски изследователи са създали мастни наночастици, съдържащи много къси РНК
Коментари Харесай

Създадоха наночастици, които предпазват белия дроб от COVID-19

Австралийски откриватели са основали мастни наночастици, съдържащи доста къси РНК молекули, които могат да се свързват с копия на гени на ковид и да блокират възпроизвеждането му в белодробните кафези. Резултатите от първите им изпитвания върху животни са оповестени в публикация в електронната библиотека bioRxiv.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 31904
" Разработихме мастни наночастици, които доставят къси РНК молекули до тъканите в носа и белия дроб, които могат дейно да блокират възпроизвеждането на ковид (SARS-CoV-2) и респираторния синцитиален вирус (RSV). Нашето изследване сподели, че този метод е обещаващо средство за битка със съществуващите и бъдещите остри респираторни вирусни инфекции ", пишат откривателите, представени от Българска телеграфна агенция.

Клетките на индивида и другите живи същества създават огромен брой къси РНК вериги. Те управляват гъвкаво интензивността на избрани гени, като се свързват с по този начин наречената осведомителна (матрична) РНК - самобитни " работни копия " на тези ДНК сектори, които клетките употребяват като шаблони за сглобяване на протеини.

През последните 10 години биолози и откриватели в региона на медицината сътвориха и откриха голям брой къси РНК молекули, които могат да се употребяват като лечения против рак и редица болести, при които е нарушена функционалността на избрани гени. Екип от  молекулярни биолози под управлението на Ади Идрис - откривател от университета " Грифит ", допусна, че коронавирусната зараза може да бъде потисната по сходен метод.

Водени от тази мисъл, учените са създали специфични мастни наночастици, които могат да проникват в клетките на носоглътката и разнообразни белодробни тъкани. Те са проектирани по подобен метод, че да могат да се вкарват в дихателната система на пациента както под формата на инжекции, по този начин и благодарение на инхалатори.
 
След като са получили малко количество от тези мастни наночастици, учените са тествали работата си върху здрави мишки и гризачи с отслабена имунна система, инфектирани със SARS-CoV-2 и RSV. Експериментите са посочили, че наночастиците форсират възобновяване на животните с естествен имунитет и защищават гризачите от гибел, в случай че имунната им система е изкуствено потисната.

В близко бъдеще Идрис и сътрудниците му възнамеряват да разработят системи, които ще разрешат на медиците бързо и безвредно да инжектират наночастици в човешките дихателни органи. Това ще проправи пътя за осъществяване на клинични изпитвания на тази терапия, нужни за всеобщото й използване в практиката, обобщават откривателите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР