Австралийската тенис легенда Пол Макнами даде специално интервю за сайта

...
Австралийската тенис легенда Пол Макнами даде специално интервю за сайта
Коментари Харесай

Пол Макнами за тенис турнира Sofia open: Организацията на турнира е безпрецедентна

Австралийската тенис легенда Пол Макнами даде особено изявление за уеб страницата на шампионата Sofia open. Бившият номер 1 в света и четирикратен първенец на двойки в Големия шлем, който през последните години е специфичен съветник към спортния отдел на Българската федерация по тенис и наставник на някои от водещите български тенисисти, показа усещанията и упованията си от осмото издание на шампионата. 68-годишният Макнами е някогашен турнирен шеф, а тази година е част от организационния екип и дипломат на събитието.

- В подобен трагичен и драматичен миг поради войната в линията Газа България беше определена да замести Израел като хазаин на шампионата от сериите ATP 250. Защо съгласно вас беше изработен тъкмо този избор?

- Не съм приказвал с ATP след решението. Според мен това се дължи на многото професионално извършени шампионати в нашата зала. Това би трябвало да е бил решаващият фактор против мощната конкуренция от Испания. Натежала е визитката която София има както с ATP 250, по този начин и със заключителния шампионат на WTA. Вече 10 години се организират професионални шампионати на високо равнище в България.

- Благодарение на невероятните старания на Българската федерация по тенис, AТП даде правата на София по-малко от три седмици преди началото на шампионата. Какво е главното предизвикателство за уредниците при оставащи към този момент по-малко от 10 дни до откриването?

- Това единствено по себе си е голямо предизвикателство. Всъщност в никакъв случай не съм виждал нещо толкоз предизвикателно като това. Това е отвън всички категории. Организирането на подобен шампионат, такова световно събитие, за по-малко от три седмици е невиждано. Така че това е голямо изпитание за Българската федерация по тенис и нейния президент Стефан Цветков. Всички, целият екип - в това число и аз, тъй като се усещам значително част от екипа - се опитваме да създадем всичко допустимо, с цел да сме сигурни, че ще имаме допустимо най-хубавото събитие. Няма да е съвършено, това е несъмнено. Но просто смъквам шапка на всички, които оказват помощ това да се случи. Никога не съм виждал нещо толкоз мъчно от логистична позиция като това, изключително поради изборите. Фактът, че залата ще бъде заета до понеделник следобяд... Ще дам този елементарен образец: линиите ще бъдат нарисувани на корта, откакто изборните екипи се изнесат. Затова се надяваме да се изнесат допустимо най-бързо.

- " София Оупън " ще бъде част от календара на ATP за осма поредна година. Все отново заслужава ли непрекъснато място в него?

- Принципът не е подобен. Получаването на лиценз е много сложен развой. Така че мисля, че просто би трябвало да сме признателни, че това се случва, и да не чакаме, че ще се случи още веднъж. Но като се има поради обстановката по света, България се слага в позиция да бъде страхотна опция и в бъдеще.

- Някои от топ тенисистите ще дойдат отнов о в София, в това число петима от седемте най-хубави американци сега. Според вас какъв брой мощен е описът с участници този сезон?

- Нека бъдем почтени, преди време Америка и Австралия преобладаваха в тениса. Но това е дълга, дълга тематика. Достатъчно възрастен съм, с цел да го помня. Но мисля, че това е най-хубавата година на американските играчи от времето на Сампрас, Агаси, Къриър и Ченг. Разбира се, не на тяхното равнище, само че е необикновено да забележим групата, която идва тук, водена от Тейлър Фриц, с Франсис Тиафо, Себ Корда и несъмнено един от най-вълнуващите млади играчи в света - това сигурно е Бен Шелтън. Така че това е доста, доста, доста мощно наличие. А и да бъдеш в игра в седмицата преди Финалите на ATP в Торино постоянно е опция - изключително за Тейлър Фриц, който е на ръба - да спечелиш задоволително точки, с цел да стигнеш до Финалите. Понякога може да имаш и шанс.

- Миналата година видяхме неочакван победител в лицето на Марк-Андреа Хюзлер, който победи Холгер Руне във финала. Кого виждате като любимец за купата през 2023 година и кой може да сервира изненадата в този момент?

- Трудно е да се каже. Очевидно наличието тази година е по-силно от предходната година. Подозирам, че някой от американците ще вземе трофея. Според мен Бен Шелтън играе най-добре от всички останали. Така че евентуално той ще бъде този, който би трябвало да се следи.



- Това е хубавото, когато имаш домашен шампионат - че локалните състезатели получават късмет да играят. Очевидно играчите за Купа Дейвис са преди всичко и това е разумно. Надяваме се, че ще има късмет и други по-млади играчи да получат покана. Нека просто да забележим какво ще се случи.

- Като някогашен турнирен шеф на " Sofia open " имате ли съвет към Орлин Станойчев, който пое поста тази година?

- Общуваме с него по четири-пет пъти дневно. Това е екипна задача. Той прави страхотна работа и е подсилен от необикновен екип. Не бих изтъкнал никого. Орлин познава тениса и е доста открит човек.



- Какво ще кажете на българските почитатели, които към момента нямат билети за " Арена София "?

- Мислехме, че предходната година ще е последният път, когато те имат този късмет. А в този момент още веднъж получават страхотна опция да гледат онлайн тенис от международна класа. Също и да видят едни от най-хубавите български играчи да играят на домакински корт като част от своето развиване. Ако обичате тениса, апелирам, отидете в залата. Тенисът ще бъде страховит, а и в никакъв случай не знаеш дали ще получиш нов късмет. Затова приканвам всички да се включат и да поддържат този шампионат.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР