Австралийската полиция предяви днес обвинения срещу ковчежника на Ватикана Джордж

...
Австралийската полиция предяви днес обвинения срещу ковчежника на Ватикана Джордж
Коментари Харесай

Обвиниха ковчежника на Ватикана в сексуално насилие

Австралийската полиция предяви през днешния ден обвинявания против ковчежника на Ватикана Джордж Пел в полово принуждение, съобщи АП.

Австралийският кардинал Джордж Пел е основен финансов консултант на папа Франциск и най-високопоставеният католически свещеник в Австралия. Той е и най-висшият представител на Ватикана, упрекнат в осъществяване на полово принуждение. Заместник-комисар Шейн Патън от полицията в щата Виктория съобщи, че Пел е получил призовка да се яви в съд в Мелбърн на 18 юли. Той добави, че против кардинала са импортирани многочислени тъжби, само че не даде детайлности за наличието им. "Важно е да се означи, че нито едно от обвиняванията, направени против кардинал Пел, явно, не е било обсъждано до момента в съда ", сподели пред публицисти Патън. "Както всеки различен обвинен, кардинал Пел има право на обективен развой ", добави той.

Католическата архиепископия в Сидни съобщи в официално съобщение, че Пел изрично отхвърля обвиняванията на австралийската полиция, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс. "Кардинал Пел ще се завърне в Австралия допустимо най-скоро, с цел да почисти името си ", сподели архиепископията и добави, че Пел чака деня за чуването в съда, с цел да обори обвиняванията. Не е ясно въз основа на какви изказвания са повдигнати те, означи ДПА. В предишното са били подавани тъжби в полицията по отношение на хипотетични полови похищения в австралийския град Баларат, отнасящи се за интервала от 1976 до 1980 година, когато Пел е бил духовник там, както и в Източен Мелбърн от 1996 до 2001 година, когато е бил архиепископ.

Миналата година Пел даде показания пред австралийската Кралска комисия за институционен отговор на половите похищения над деца. Тогава той призна, че Католическата черква е позволила големи неточности, като е разрешила хиляди деца да бъдат изнасилвани и унизени от свещеници. През октомври предходната година самият той стана обект на следствие на полови похищения, когато трима детективи отидоха във Ватикана, с цел да го разпитат, само че той отхвърли всички обвинявания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР