Австралийската полиция е нахлула в дома на журналист, който съобщава,

...
Австралийската полиция е нахлула в дома на журналист, който съобщава,
Коментари Харесай

Австралия притиска журналист, обвинил държавата в шпионаж на граждани

Австралийската полиция е нахлула в дома на публицист , който оповестява, че държавното управление обмисля скришен проект да шпионира своите жители . Австралийската федерална полиция е изпълнявала заповед за претършуване като част от следствие на хипотетичното приключване на класифицирана информация , оповестява БиБиСи.

News Corp Австралия осъжда претърсването на дома на Аника Смитърст като " скандално и тежко незаконно ". Журналистите показват паника за нахлуването .

Говорител на медиите в Народното събрание го дефинира " абсурден ход, който би трябвало да визира всички австралийци, които ценят свободата си в отворено общество ".

Statement from @newscorpaus on the AFP raids on the home of @annikasmethurst this morning: pic.twitter.com/0GiFKeiQwH
— rob harris (@rharris334) June 4, 2019
Асоциацията на медиите упрекна полицията , че се стреми да " накаже публицист, че оповестява за законна вест, която явно е в публичен интерес ".

Смитърст , която е редактор по национална политика на Sunday Telegraph и други издания на News Corp Австралия, заяви, че австралийските министерства на защитата и вътрешните работи разискват предложение, което ще даде нови пълномощия на австралийската дирекция за сигнали (ASD), организация за кибернетична информация .

Тя написа, че съгласно проекта, имейлите, банковите документи и текстовите известия на австралийците могат да бъдат налични за ASD , в случай че двете министерства дадат своето утвърждение. Понастоящем на ASD не е разрешено да шпионира австралийците , макар че локалната шпионска организация ASIO може да проверява жители с предписание.

Статията на смитърст включва изображения от строго конфиденциален документ .

Ben Fordham targeted after Australian Federal Police raided a high-profile journalist's home over spy story. https://t.co/7wPHmoXEkB
— news.com.au (@newscomauHQ) June 4, 2019
Двете министерства и ASD разгласяват взаимно изказване , в което се споделя: " Няма предложение за увеличение на пълномощията на ASD за събиране на разследващи данни за австралийците или за затулен достъп до техните персонални данни ".

Полицията е била в дома на смитъсрт във вторник, повече от седем часа , съгласно Sydney Morning Herald. Постановлението разрешава на полицията да претърси компютъра и мобилния й телефон .

" Тази заповед се отнася до оповестената на информация, класифицирана като служебна загадка , което е извънредно сериозен въпрос, който има капацитет да подкопае националната сигурност на Австралия ", се споделя в изказване на федералната полиция.

News Corp Австралия, която е благосъстоятелност на Рупърт Мърдок, News Corp, съобщи, че нападението е " рисков акт на заплашване ".

" Това, което е станало тази заран , изпраща ясни и рискови сигнали на публицисти и публицистични бюра в Австралия ", се споделя в него.

Отделно във вторник Бен Фордхам, прочут радио публицист , съобщи, че държавното управление проверява по какъв начин е получил информация , че шест лодки, които транспортират търсещи леговище, неотдавна са се пробвали да стигнат до Австралия .

" Шансовете да разкрия източниците си е нула . Не през днешния ден, не на следващия ден, идната седмица или идващия месец. Няма вяра и в пъкъла това да се случи ", разяснява Фордхам.

Statement from the committee of the Federal Parliamentary Press Gallery on the police raid on @annikasmethurst today: pic.twitter.com/Oo6vHTfDzx
— David Crowe (@CroweDM) June 4, 2019
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР