Австралия твърди, че претърсванията на жени в Катар са фактор за блокиране на полети

...
Правителството на Австралия цитира претърсванията на пет австралийски жени в
Коментари Харесай

Правителството на Австралия цитира претърсванията на пет австралийски жени в Доха като „контекст“ зад решението за блокиране на допълнителни полети на Qatar Airways.

Министърът на транспорта Катрин Кинг каза в четвъртък, че „инвазивните“ гинекологични прегледи, извършени на международното летище в Доха през 2020 г., са повлияли на решението й да отхвърли офертата на катарската авиокомпания да удвои своите австралийски полети.

Властите на Катар извършиха прегледите на пътниците като част от разследване на местонахождението на майката на новородено бебе, открито в банята на летището.

„Разбира се, за контекст, това е единствената авиокомпания, която има нещо подобно, което се е случило“, каза Кинг по време на пресконференция в Канбера.

„И така че не мога да кажа това, знаете ли, не знаех за това, но със сигурност това не беше единственият фактор.“

„Нямаше нито един фактор, който да е повлиял на това решение“, добави Кинг.

Кинг каза, че преживяванията на жените са „доста честно казано, не е нещо, което бихме очаквали някой, и със сигурност не австралийци, пътуващи с международна авиокомпания, да изживее“.

През юни адвокатите на жените изпратиха на Кинг писмо, в което Qatar Airways беше описана като „неспособна да превозва пътници по целия свят, камо ли до големи австралийски летища“.

Петте жени съдят Qatar Airways и държавната служба за гражданска авиация на Катар за инцидента.

Кинг официално отхвърли предложението на Qatar Airways да добави полети до Сидни, Мелбърн и Бризбейн през юли, позовавайки се на убеждението си, че предложението не е в националните интереси на Австралия.

Австралийското лявоцентристко лейбъристко правителство беше критикувано за блокиране на предложението на Qatar Airways, като критиците обвиняват Канбера, че защитава печалбите на националния превозвач Qantas за сметка на потребителите.

Цената на полетите между Австралия и Европа скочи след пандемията от COVID-19, като някои самолетни билети са двойно по-високи от обичайната си цена, а данни от туристическата индустрия твърдят, че по-голямата конкуренция може да помогне за намаляване на цените.

Qantas, която призна, че е лобирала срещу офертата на Qatar Airways, също беше изправена пред критики за поредица от скорошни противоречия, включително обвинения, че е продала около 8000 билета за полети, за които знае, че вече са били отменени.

Във вторник главният изпълнителен директор на Qantas Алън Джойс се пенсионира два месеца по-рано от планираното, като същевременно призна нарастващите критики срещу авиокомпанията.

Посолството на Катар в Канбера не отговори веднага на искане за коментар.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР