Австралия ще засили ограниченията за бивш военнослужещ персонал, който би обучавал чуждестранни военни

...
Австралийското правителство предлага по-строги ограничения за бивш военен персонал, който
Коментари Харесай

Австралийското правителство предлага по-строги ограничения за бивш военен персонал, който иска да обучава чуждестранни военни като нацията се готви да сподели ядрени тайни със Съединените щати и Великобритания

ByROD MCGUIRK Associated Press 13 септември 2023 г., 22:47 ч. Австралийското правителство предложи по-строги ограничения за бивш военен персонал, който иска да обучава чуждестранни военни, докато нацията се готви да сподели ядрени тайни със Съединените щати и Великобритания.

Министърът на отбраната Ричард Марлс внесе законодателство в парламента в четвъртък, насочено към опазване на военни тайни. Миналата година той нареди на Министерството на отбраната да преразгледа стандартите след съобщения, че Китай се е обърнал към бивш австралийски военен персонал, за да станат обучители.

Съюзниците на Австралия Съединените щати, Великобритания и Канада споделят загриженост, че Китай се опитва да заграби западния военен опит.

Прегледът препоръчва укрепване на вече стабилното законодателство, тъй като Австралия задълбочава споделянето на технологии със Съединените щати и Великобритания под така нареченото споразумение AUKUS, акроним за Австралия, Обединеното кралство и Съединените щати.

Съгласно споразумението Съединените щати и Великобритания ще предоставят на Австралия флот от най-малко осем ядрени подводници.

Австралийски моряци вече се обучават на ядрени подводници на САЩ и Великобритания съгласно споразумението.

Законопроектът "отразява ангажимента на Австралия да подобри нашите стандарти за сигурност, за да защити чувствителната технология и информация, особено когато започваме работа чрез партньорството AUKUS", каза Марлс пред парламента.

„Въпреки че законопроектът не представлява цялата ни законодателна амбиция в това отношение, той е важна стъпка към установяване на по-безпроблемни технологични трансфери с нашите партньори от AUKUS“, добави той.

Елементите на законопроекта са моделирани по подобни разпоредби в законодателството на САЩ, каза той.

Съгласно предложените закони, бившият австралийски военен персонал които работят или се обучават в чужда държава без разрешение, могат да бъдат наказани с до 20 години затвор.

Marles ще има властта да решава кои страни са освободени от ограниченията.

Парламентарна комисия ще разгледа внимателно проектозакона и ще докладва за него, преди окончателният проект да стане закон.

Бившият пилот на Корпуса на морската пехота на САЩ Дан Дъган беше арестуван в дома си в Австралия миналата година и е изправен пред екстрадиране в Съединените щати по обвинения, включително, че е незаконно обучавал китайски летци. 54-годишният роден в Бостън австралийски гражданин отрича каквото и да е нарушение.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР