Австралия се извини на жертвите на терапията с медикамента талидомид,

...
Австралия се извини на жертвите на терапията с медикамента талидомид,
Коментари Харесай

Австралия се извини на жертвите на терапията с медикамента талидомид

Австралия се извини на жертвите на лечението с медикамента талидомид, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Лекарството бе в основата на малформации при хиляди деца по света през 50-те и 60-те години на предишния век.

" Ние изискуем извинения на австралийските жертви на талидомида ", съобщи австралийският министър председател Антъни Албанезе пред потърпевши от медикамента, поканени в долната парламентарна камара. Събитието бе проведено във връзка 62-ата годишнина от изтеглянето на медикамента от пазара.

" Днес Австралия най-сетне сервира извинения на жертвите ", добави Албанезе. " Тези извинения касаят една от най-мрачните глави в нашата история ", акцентира министър председателят.

Талидомидът, описван в средата на предишния век като чудодейно лекарство, от 1956 година се предписва на бременни дами, с цел да облекчи гаденето, съпътстващо бременността. Но медикаментът, необятно публикуван по света, имаше ужасяващи последствия върху ембрионите, преди да бъде изтеглен от пазара през 1961 година Между 10 000 и 20 000 бебета по света са се родили с изчезнали елементи на долните и горните крака, или пък с длани и стъпала, непосредствено свързани към тялото.

През 1961 година австралийският доктор Уилям Макбрайд беше един от първите в света, който би паника за провалите от медикамента. Тогава той установи, че при дамите, приемали лекарството, има нараснал риск да родят деца, страдащи от закъснение на растежа или малформация.

Според управляващите в Канбера към 150 души, потърпевши от талидомида, са подпомагани от австралийска стратегия за оказване на помощ.


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР