Австралия отказа виза на Новак Джокович, съобщава БиБиСи. Тенисистът понастоящем

...
Австралия отказа виза на Новак Джокович, съобщава БиБиСи. Тенисистът понастоящем
Коментари Харесай

Австралия отказа виза на Новак Джокович

Австралия отхвърли виза на Новак Джокович, оповестява БиБиСи. Тенисистът понастоящем е арестуван на летището в Мелбърн в охраняема стая, след разпит от граничните управляващи. Според източници на английската медия типът виза, за който отборът на спортиста е кандидатствал, не разрешава да се направи здравно изключение за неимунизирани.

Тенисистът няма сложена ваксина против COVID-19, което е едно от изискванията за влизане в страната. Именно заради тази причина той беше спрян на летището в Мелбърн. Сърбинът трябваше да взе участие в тазгодишния първи шампионат от Големия шлем. След решението на австралийските управляващи обаче следва той да бъде екстрадиран. Според локални медии юристите на спортиста ще апелират отхвърли за виза.

" Визата на господин Джокович бе отказана. Правилата са правила, изключително когато става въпрос за нашите граници. Никой не е над тези правила. Нашите строги политики на границите бяха сериозни към Австралия за това да има един от най-ниските смъртни индикатори в света от Ковид, продължаваме да бъдем безкомпромисни ", написа в Туитър министър председателят на Австралия Скот Морисън. Здравният министър на страната Грег Хънт удостовери, че настоящият първенец в конкуренцията не е могъл да обезпечи " подобаващи стандарти на доказателство " и му е било отказано влизането в страната.

" АБФ ще продължи да подсигурява, че тези, които идват на нашата граница, съблюдават нашите закони и условия за влизане в страната. АБФ удостоверява, че господин Джокович не съумя да обезпечи уместно доказателство, с цел да съблюдава условията за влизане в Австралия, и визата му след това бе отказана. Хора, които не жители на страната, и нямат годна виза за влизане или визата им е отказана, ще бъдат арестувани и депортирани от Австралия. АБФ удостоверява, че господин Джокович е имал достъп до телефона си ", се споделя в изказване на Австралийската граничен надзор (АБФ), откакто по-рано се появиха информации, че той е бил арестуван в стая без достъп до телефон.

Ситуацията в Мелбърн провокира голямо възмущение у Сърбия, което докара до отзив даже от президента на страната Александър Вучич, който написа в Инстаграм, че е разговарял с Джокович. " Казах на Новак, че цяла Сърбия е с него. И че нашите управляващи взимат всички ограничения, с цел да спрат издевателството против най-хубавия тенисист в света във допустимо най-кратък интервал. В сходство с всички правила на интернационалното обществено право, Сърбия ще се бори за Новак Джокович, за справедливостта и истината ", сподели той. Бащата на Ноле Сърджан съобщи, че синът му е в стая, защитавана от служители на реда. " Новак сега е в стая, в която никой не може да влезе. Пред стаята са двама служители на реда ", показа той по-рано за интернет портала В92.

Джокера е настоящ първенец на първия за годината шампионат от Шлема, като е рекордьор по оценки от конкуренцията с девет трофеи. Световният номер 1 има 20 трофея от Големия шлем в кариерата си, толкоз колкото имат и огромните му противници на корта Роджър Федерер и Рафаел Надал. Маестрото няма да взе участие в Мелбърн, защото продължава да се възвръща от травма на коляното, до момента в който Надал се възвърне от прекаран ковид и е на линия за втора купа в Австралия след тази през 2009.

Джокович провокира вълна от мнения предходната година, когато не разкри имунизационния си статут, а ограниченията в щата Виктория, хазаин на Аустрелиън Оупън, гласят, че единствено имунизирани тенисисти или такива с здравно изключение могат да вземат участие на АО. Сърбинът получи здравно изключение, което провокира неодобрение измежду света на тениса от някогашни и сегашни играчи, които се оплакаха от " двоен стандарт " и " неправда ". Изглежда обаче Ноле ще бъде спрян от отбрана на купата си от предходната година, когато надделя Данийл Медведев в разногласието за трофея, поради анулираната виза, в случай че юристите му не завоюват обжалването. Аустрелиън Оупън 2022 стартира на 17 януари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР