Австралия обяви, че ще закупи 220 американски крилати ракети Томахоук.

...
Австралия обяви, че ще закупи 220 американски крилати ракети Томахоук.
Коментари Харесай

Австралия купува 220 крилати ракети Томахоук от САЩ

Австралия разгласи, че ще закупи 220 американски крилати ракети " Томахоук ". Властите акцентират, че договорката е от значително значение да бъдат държани съперниците на разстояние в миг, в който Канбера усилва разноските за защита, с цел да се опълчи на възходящото военно въздействие на Китай.

Министърът на отбранителната индустрия Пат Конрой съобщи, че мощните оръжия с отдалечен обхват на деяние ще бъдат ситуирани първо на съществуващите надводни кораби, а по-късно и на нов флот от атомни подводници, осведоми Агенция Франс Прес.

Агенция на Пентагона разкри продажбата в четвъртък и дефинира цената на договорката на 895 милиона щатски $ (1,3 милиарда австралийски долара).

Оръжията дават на Австралия огромен боеприпас за нанасяне на удари против съперници на повече от хиляда километра разстояние - нещо, което съгласно специалистите е ужасно възпиращо за всеки евентуален зложелател.

" Ударът на далечни дистанции е в основата на уговорката на това държавно управление да оборудва австралийските отбранителни сили, националната ни сигурност и отбранителните ни ползи, като държи съперниците на разстояние ", съобщи Конрой пред кореспонденти.

Ракетите " Томахоук " за първи път привлякоха необятно публично внимание по време на интервенция " Пустинна стихия " - задачата на Съединени американски щати през 1991 година за отбиване на нашествието на Саддам Хюсеин в Кувейт - те поразиха значими цели, в това число иракския президентски замък.

Информацията за последната огромна отбранителна покупка на Австралия идва дни откакто водачите на Съединени американски щати, Англия и Австралия разкриха проектите си да снабдят Канбера с до 5 американски нуклеарни подводници.

Придобиването на подводници, които могат да преодоляват големи дистанции, без да се постанова да излизат на повърхността, слага Австралия в елитния клуб и в челните редици на водените от Съединени американски щати старания за противопоставяне на китайската военна агресия.

„ Томахоук “ ще се употребяват първо в съществуващите австралийски разрушители от клас " Хобарт ", а по-късно в американските подводници от клас " Вирджиния ", когато бъдат доставени от началото на 2030 година

Конрой също по този начин разкри, че клас " Вирджиния " или личните австралийски подводници - основани на английски план - един ден ще бъдат оборудвани с към момента неразработени хиперзвукови оръжия.

Япония неотдавна разгласи, че ще закупи към 400 ракети " Томахоук " от Съединени американски щати. Правителството на Фумио Кишида желае да разшири доста отбранителния потенциал на Япония, с цел да се отбрани от бързо въоръжаващия се Китай и нуклеарната Северна Корея. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР