Австралия е в пламъци! Повече от 5 милиона хектара са

...
Австралия е в пламъци! Повече от 5 милиона хектара са
Коментари Харесай

Над 1 млрд. животни са изпепелени в пожарите в Австралия

Австралия е в пламъци! Повече от 5 милиона хектара са изпепелени. Вече милиард животни са изгорели, а останалите са наранени. Хиляди хора останаха без дом. Това е същинско опустошаване, а сериозното състояние продължава.

По-големите животни, като кенгуру или ему, както и доста птици, съумяват да се спасят, тъй като по-бързо се отдалечат от огъня, само че по-малко преносимите типове и по-малките, които зависят от самата гора, са в огневата линия. Експерти сигнализират, че доста от тези, които оживели в пожарите, ще умрат по-късно заради липса на храна или заслон.

Учените са пресметнали, че броят на изгорелите в пламъците коали единствено на територията на остров Кенгуру, трети по величина в Австралия, е 25 хиляди В момента две трети от острова са обхванати от пожар. Притесненията са, че до момента в който стихията бъде овладяна, мощно застрашено на острова е черното какаду.

Премиерът Скот Морисън заяви, че ще активизира 3 000 запасняци от въоръжените сили. Правителството даде обещание да отпусне към 1,3 милиарда евро за възобновяване на засегнатите райони. Според актуалните оценки, в Австралия към този момент са изгорели най-малко 2 000 къщи. Въпреки частичните превалявания, ситуацията си остава трагично. Заради пушека и замърсяването на въздуха в столицата Канбера бяха затворени редица магазини и публични здания. Отменени бяха самолетни полети, а защитните санитарни маски към този момент са дефицитна стока.

През идните дни се чакат и леки превалявания по крайбрежието. Според управляващите обаче, това надали ще бъде задоволително, с цел да се овладеят пожарите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР