Австралия е поискала среща с външния министър Екатерина Захариева заради

...
Австралия е поискала среща с външния министър Екатерина Захариева заради
Коментари Харесай

Австралия е поискала среща с външния министър заради Полфрийман

Австралия е поискала среща с външния министър Екатерина Захариева поради предварително освободения предходната седмица Джок Полфрийман. Това се е случило в сряда на годишната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк. Захариева е отказала, като е декларирала, че графикът ѝ е цялостен.

" Поискаха през вчерашния ден среща, само че програмата ми е цялостна. Съвсем за малко, на събитието за мултилатерализъм се засякохме. Тя сподели, че имат проблем, аз я помолих да се извърнат по консулски път, в случай че имат нещо да питат. Среща не е имало ", съобщи Захариева, представена от Нова телевизия.

Не е ясно дали Австралия е подхванала други дейности по дипломатически път. В началото на седмицата правосъдният министър Данаил Кирилов съобщи, че му следва среща с австралисйки пълномощен консул.

В момента Полфрийман се намира в бежанския център на Министерство на вътрешните работи в Бусманци. Той бе изместен с аргумента, че няма годни документи за идентичност. Междувременно основният прокурор Сотир Цацаров изиска от Върховния касационен съд предварителното му освобождение да бъде спряно, а делото обновено. Първоначално Върховен касационен съд отхвърли да образува произвеждане поради процесуални нарушавания. След наново внасяне на настояването, делото бе планувано за 23 октомври.

Освобождаването на Полфрийман от състав на Софиийския апелативен съд с ръководител Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева провокира сериозна социална реакция и остри политически нападки против съда. От „ Атака “ настояха за оставки на съдии, а от Вътрешна македонска революционна организация внесоха сигнал против тях. В причините си за обновяване на делото Цацаров твърди, че Калпакчиев и Иванова са близки с Българския Хелзинкски комитет, от чийто ръководител има позитивно мнение за Полфрийман и по тази причина е трябвало да си създадат отказ от делото, т.е. правосъдният състав е бил противозаконен. В четвъртък вечер в София имаше нов митинг с искане за оставката на съдията. Часове по-рано близо 300 съдии се подписаха под декларация с искане да се спрат политическите офанзиви против съда.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР