Австралия е най-големият износител на втечнен природен газ (LNG) в

...
Австралия е най-големият износител на втечнен природен газ (LNG) в
Коментари Харесай

Най-големият износител на LNG в света е на ръба на газова криза

Австралия е най-големият експортьор на полутечен природен газ (LNG) в света. В момента тя също е изправена пред вътрешна газова рецесия. Цените на електрическата енергия и газа се покачиха поради " съвършена стихия ", разяснява енергийният министърът на страната.

Сред факторите са внезапното рухване на температури, което усили търсенето на отопление, спирания в електроцентрали, работещи с въглища, и проблемите в световния пазар на полутечен природен газ, до момента в който европейските страни желаят да понижат зависимостта си от съветския газ.

Това докара Австралия до безпорядък, защото доста запаси бяха пратени до европейски клиенти. Природният газ съставлява 22% от потреблението в Австралия.

Недостигът на газ докара до обстановка, в която доста консуматори заплащат повече, за потреблението си, а енергоемките предприятия биха могли да се окажат в рисково финансово състояние, което евентуално да изложи работните места на риск.
 Цените за наем на танкер за превоз на LNG не са били толкоз високи от 10 години
Цените за наем на танкер за превоз на LNG не са били толкоз високи от 10 години

Един от най-големите мотори е скокът в износа за Европа

Това е огромно тестване за новоизбраното държавно управление, ръководено от министър-председателя Антъни Албанезе. Може да наподобява нелогично, че най-големият експортьор на полутечен природен газ в света ще се сблъска с дефицит на газ на вътрешния пазар. Причините за това са и географски: огромните градове като Сидни и Мелбърн са надалеч от главните газови залежи на страната. Сред аргументите е и международната енергийна рецесия, провокирана от войната в Украйна.

Според някои анализатори обаче и политическите решения, взети от австралийското държавно управление, също са в основата газовата рецесия. Според тях е имало " сериозна липса на вложения в производството на сила ". Австралия е разрешила на огромни международни енергийни компании да изнасят огромна част от газа на страната. По-точно към 75% от производството на газ в Австралия се изнася.

Операторът на енергийния пазар на Австралия към този момент е лимитирал цените на едро на газа в южните щати. За първи път се задейства и механизъм за приканване за повече доставки на газ за електрогенератори.

Но тези ограничения оставят на назад във времето. Според анализаторите по-фундаментален проблем е високият дял на износа на природен газ по отношение на производството.

В проучване от програмата за климат и сила на Австралийския институт, " Австралия няма проблем с доставката на газ. Страната има проблем с износа на газ. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР