Авокадото е вкусно и полезно. Все повече хора по света

...
Авокадото е вкусно и полезно. Все повече хора по света
Коментари Харесай

Бумът на авокадото и неговите тъмни страни

Авокадото е вкусно и потребно. Все повече хора по света включват в менюто си плода, богат на минерали и витамини. Бумът на авокадото обаче има и тъмни страни. Един образец от Чили:

В чилийската област Петорка, която се намира на към 220 километра северно от столицата Сантяго, съвсем не вали. Реките не са пълноводни, равнището на подпочвените води понижава фрапантно. Поради топлия си климат обаче Петорка е един от най-важните селскостопански райони в Чили.
 Lancôme Idôle - мирис на убеденост, с който покоряваш света Edna предлага Lancôme Idôle - мирис на убеденост, с който покоряваш света
Тук се обработват към 8000 хектара аграрни земи. На половината от тях се отглежда авокадо . От 1990 година насам площите за развъждане на този плод са станали тройно повече. А 16 % от всичките площи с авокадо в Чили се намират в Петорка.

"Зеленото злато "

"Авокадото е непокътната чилийска марка. Търсенето по целия свят пораства. Някои назовават авокадото "зелено злато ", споделя президентът на най-голямото земеделско съдружие "Агропеторка " Алфонсо Риос. Той, несъмнено, има поради чилийския вид авокадо, именуван "хас ". Именно този вид се продава най-добре и е най-търсен по света. Според чилийския Съюз на авокадото, растежът на световното търсене на авокадо е по-голям от растежа на производството. Днес 70% от чилийското авокадо са предопределени за експорт.

 авокадо Istock

След Съединени американски щати и Мексико, Чили е страната, в която се употребява най-вече авокадо. През последните години обаче цената на авокадото в Чили набъбна двойно - заради засиленото търсене на международните пазари. През 2011 година един кг от потребния плод струваше към 2000 чилийски песос, а през днешния ден цената към този момент е 4000 песос (около 5,50 евро).

Алфонсо Риос твърди: "Ще пристигна време, когато ще приказваме за едни и същи цени на медта, златото и авокадото ".

Не всички са въодушевени от това развиване. Химена Вадебенито живее в дребното село Кабилдо в провинция Петорка. След аграрната промяна през 1970-те години тя получила парче земя. Химена също отглежда авокадо. Но откогато в района е стъпила огромната земеделска промишленост, тя едвам свързва двата края. Химена няма задоволително вода за напояване. И трите ѝ кладенеца са пресъхнали.

 авокадо iStock

"Големите компании употребяват подпочвените води. Ако стартираме да копаем бунар, няма да открием вода. Защото тук към този момент вода няма. Големите компании имат задоволително пари, с цел да копаят дъблоки кладенци и да изнасят авокадото в чужбина. А аз бях принудена да жертвам цялото си годишно произвеждане, с цел да спестявам вода ", оплаква се дамата и прибавя, че авокадото от дребните стопани като нея не се изнася, то остава в Чили.

Не единствено дребните стопани страдат от разточителството на огромните земеделски компании. Снабдяването с питейна вода се трансформира в проблем и за локалното население. Междувременно цялото население на Кабилдо се доставя с питейна вода посредством цистерни. Цистерните са благосъстоятелност на частната компания "Есвал ". Водоснабдяването в Чили е изцяло приватизирано. Законът за водата е гласуван през 1981 година по времето на диктатурата на Пиночет.

Законът афишира водата за "общественополезно национално богатство ", само че позволява на страната да отдава правата за използването ѝ за неопределен срок на трети физически или юридически лица. Окончателната приватизация на снабдяването с питейна вода беше гласувана от демократично определените държавни управления при започване на новия век. Правата върху водите се концентрираха в ръцете на няколко огромни компании от аграрния и минния бранш.

 авокадо Istock

"От авокадото печелят единствено огромните компании "

Едно придвижване в Чили на име "Модатима " желае в този момент да промени статуквото. Името е кратко от "Движение за протекция на водата, на страната и за запазване на околната среда в Петорка ". Движението е учредено през 2010 година и пази правата на жителите и дребните фермери против аграрната промишленост. "През 2010 година Чили подписа резолюцията на Организация на обединените нации за правото на чиста питейна вода и хигиенично обслужване. Това право не се съблюдава ", споделя Луис Сото от "Модатима ". Движението упорства водата още веднъж да бъде публично и национално богатство.

"Авокадото е на мода в Европа. И това би трябвало да ни донесе преимущества. Само че от това в Чили печелят само огромните компании. Обикновените хора са ощетени. Фирмите непрекъснато приказват за нови работни места, само че в това време аграрната промишленост се автоматизира от ден на ден ", споделя Луис Сото.

 авокадо iStock

Според разбор на чилийския център за проверяваща публицистика и информации CIPER, огромна част от правата върху водата в Петорка са в ръцете на четири фамилии, които в същото време са притежатели на земеделски компании. Някои от членовете на тези фамилии са и политици.

Един от тях е Едмундо Перес Йома, някогашен чилийски вътрешен министър и притежател на огромна земеделска компания. Друг огромен земевладелец е Игнасио Аламос, шурей на дясноконсервативния народен представител Хуан Антонио Колома. Според него, не аграрните компании, а климатичните промени са в основата на проблемите на Петорка...

Още:
Какво се случва с тялото, в случай че ядем по 1 авокадо дневно в продължение на месец Авокадото: един от най-евтините способи да забавим остаряването Как да изберем съвършеното авокадо
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР