Гробницата мавзолей на братята Евлоги и Христо Георгиеви в гробищния

...
Гробницата мавзолей на братята Евлоги и Христо Георгиеви в гробищния
Коментари Харесай

Отвориха за посещения гробницата на Евлоги и Христо Георгиеви в Букурещ

Гробницата пантеон на братята Евлоги и Христо Георгиеви в гробищния парк " Белу " в Букурещ бе отворена в неделя за посещаване. Инициативата е на българското посолство във връзка 200-годишнината от рождението на по-малкия от двамата братя – Христо Георгиев. Събитието е в съдействие с неправителствената организация “Пътешественик през Румъния ” ( " Călator prin România " ) и нейния план “Гробището “Белу ” - Музей навън ( “Cimitirul Bellu - Muzeu în aer liber ”).

Още в първите часове на деня над 200 души, най-вече българи и румънци, се стекоха на алея 48, с цел да снимат комплекса извън и от вътрешната страна и да научат повече за делото на двамата братя, които са оставили значима диря в историята на България и Румъния.

Сред посетителите бяха посланикът на България в Румъния Радко Влайков, който постави венец пред паметника, протойерей Кирил Синев - представителят на българската патриаршия в румънската столица, който отслужи литургия, Лука Велчов - доайенът на българите в Букурещ и ръководител на Демократичния съюз на българите в Румъния, изпълнителният шеф на асоциация “Еврорегион Данубиус ” Лили Ганчева. Доброволци осведомиха посетителите за историята на гробницата. 

Отвън тя наподобява на дребен бял замък и е същински архитектурен шедьовър с височина 11 метра. Строителството ѝ започва през 1897 година, когато умира Евлоги Георгиев. Градежът лишава пет години и е на известния румънски проектант Йон Минку - създател на новата архитектурна румънска школа и създател на емблематични за Букурещ здания. Четири бронзови фигури на евангелистите Матей, Марк, Лука и Йоан пазят гробницата извън. Те са дело на румънския ваятел от немски генезис Фриц Щорк. В подземието от вътрешната страна има четири бронзови арки, върху които на румънски е написано „ И на него изгря същинската светлина “. 

“Ако погледнете деликатно вътрешността, на върха на купола ще видите изобразена Библията. Под нея звезди от злато, синьо небе и 12-те апостоли. Под тях четири ангела, всеки с подарък в ръце. Под тях Исус Христос, Дева Мария, Свети Йоан Кръстител и два ангела ”, обяснява Йоана, една от доброволките. 

Самото помещение е обособено на два етажа. Стръмни стълби водят до крипта. Под огромна каменна плоча са положени костите на двамата братя.

“Те желали да бъдат заровени тук, а не на първия етаж, тъй като били доста скромни. Решили, че желаят да бъдат заровени по този начин, тъй като над тях няма нищо друго с изключение на Господ ”, изяснява Йоана. 
Тя споделя на посетителите по какъв начин братя Христо и Евлоги Георгиеви нямали съпруги, нито деца, само че дарявали пари на небогати хора и на лечебни заведения в Румъния.

“Нямаше да имаме и Атенеума - най-красивата концертна зала в Букурещ без Евлоги Георгиев. Той подарява голяма сума пари за построяването ѝ. Не инцидентно там, в Атенеума, има стая с плоча с неговото име, с цел да покажем какъв брой сме признателни за това, което е направил ”, отбелязва Йоана.

“Братята Георгиеви подаряват доста пари и за университета в Букурещ. С техните дарения е построен и Софийският университет. Нека да не забравяме, че Евлоги Георгиев е бил и първият дипломатически представител на България в румънската столица ”, напомни на собствен ред дипломат Радко Влайков. 
Той насочи предложение към неправителствената организация за взаимна самодейност за реституция на гробницата.

“Посолството на България в Румъния ще ви поддържа да предприемете дейности пред Министерството на културата на Румъния и съответните управляващи, които имат директно отношение към гробницата, с цел да може да бъдат направени действия за реставрацията ѝ. Да създадем това дружно ”, подчерта дипломат Влайков.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР